Coronavirus

Back to school: deze coronaregels gelden in Brussel

In Brussel moeten leerlingen vanaf het 5de leerjaar tot en met het 6de middelbaar een mondmasker dragen in de klas. © PhotoNews

Op 1 september moeten jullie terug naar school en daar komen opnieuw coronaregels bij kijken. We zetten even alles op een rijtje. 👇

In Brussel gelden er in september andere coronaregels op school dan in Vlaanderen en Wallonië. Dat komt omdat er in onze stad nog niet genoeg mensen gevaccineerd zijn.

Kort gezegd, beginnen jullie het schooljaar in Brussel met dezelfde regels die er op het einde van vorig schooljaar waren. Concreet gaat dat als volgt:

  • Iedereen vanaf het 5de leerjaar tot en met het 6de middelbaar in de Nederlandstalige scholen moet op school een mondmasker dragen. Ook als je neerzit.
  • Buiten mag het mondmasker af, tenzij je daar niet voldoende afstand kan bewaren. (Opgelet! Op sommige scholen moet het mondmasker ook tijdens de speeltijd aanblijven, dus dat kan van school tot school verschillen).
  • Schooluitstappen mogen, net als eind vorig schooljaar, maar moeten binnen de klasgroep gebeuren.
  • De lessen LO mogen ook, maar liefst zoveel mogelijk buiten en contact tussen de leerlingen wordt afgeraden.

En voor de leerkrachten?

  • In het lager onderwijs mogen de leerkrachten hun mondmasker afzetten als ze vooraan in de klas staan om les te geven, ook in het vijfde en zesde leerjaar.
  • Leerkrachten in het secundair onderwijs moeten hun mondmasker ophouden in de klas, net als de leerlingen daar.
  • Leerkrachten moeten hun mondmasker dragen in de leraarskamer of in contact met andere leerkrachten.

In Brussel zijn de regels dus strenger dan in Vlaanderen en Wallonië. Daar mogen de mondmaskers wel uit in de klas, tenzij er in een bepaalde gemeente plots weer veel besmettingen zouden opduiken. Dan wordt het in de scholen van die gemeente ook weer strenger.

Die strengere regels in Brussel gelden tot eind september. Dan worden de regels opnieuw bekeken.

Franstalig Brussels onderwijs

Misschien ken je wel iemand die naar een Franstalige basisschool in Brussel gaat. Die zal je misschien vertellen dat hij of zij geen mondmasker moet dragen in de klas. En dat klopt ook.

In de Franstalige lagere scholen in Brussel moesten de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar in juni geen mondmasker dragen, en dus ook niet bij de start van het nieuwe schooljaar. Ook daar geldt immers dat de regels van het einde van het schooljaar worden behouden bij de start van het nieuwe schooljaar. In het middelbaar moeten de leerlingen wél hun mondmasker dragen in de klas.