Coronavirus in een Asterix-stripverhaal uit 2017

© Les Editions Albert René-BRUZZ
| 'Coronavirus' is een personage in het Asterix-album 'De race door de laars' uit 2017

Wie had vorig jaar kunnen denken dat we nu al maanden in ons kot zouden moeten blijven? Toen had zelfs nog bijna niemand gehoord van het coronavirus. Maar dat is buiten stripverhalenbedenker Jean-Yves Ferri en tekenaar Didier Conrad gerekend.

Zij maken samen de nieuwe albums van de Gallische stripheld Asterix . Voor het album Asterix en de race door de laars uit 2017 bedachten ze een gloednieuw personage. En raad eens hoe die heet? Juist ja: Coronavirus. Alsof ze toen al in de toekomst konden kijken. 🤯

Asterix en de race door de laars is het 37ste album van Asterix, maar het was nog maar het derde album dat Ferri en Conrad samen maakten.

20200430 Coronavirus is personage uit Asterix-album De race door de laars uit 2017 3500px 3 2500px
© Les Editions Albert René-BRUZZ
| Het album 'Asterix en de race door de laars'

René Goscinny, de man die eerst de Asterix-verhalen (en Lucky Luke!) bedacht, stierf al in 1977. Maar tekenaar Uderzo ging nadien alleen verder met het maken van de avonturen van de dappere Galliërs Asterix en Obelix.

Waarover gaat Asterix en de race door de laars?

Het verhaal begint met de Romeinse senator Lactus Bifidus. Die is verantwoordelijk voor het onderhoud van de Romeinse wegen, maar hij wordt ervan beschuldigd dat hij het geld daarvoor gebruikt om wilde feestjes te organiseren.

Om te bewijzen dat de wegen wel in orde zijn, organiseert hij een wagenrace door de hele “laars” van Italië. Caesar vindt het een goed idee, maar de winnaar moet dan wel een Romein zijn.

Een van de deelnemers van de race is de gemaskerde paardenmenner Coronavirus. Hij is de grote favoriet en de lieveling van het publiek. Hij merkt tijdens de race echter dat Julius Caesar vals speelt en de andere deelnemers saboteert. Dat vindt hij oneerlijk en daarom stapt hij uit de race.

20200430 Coronavirus is personage uit Asterix-album De race door de laars uit 2017 3500px 1
© Les Editions Albert René-BRUZZ
| Fragment uit de Asterix-strip

Waarom de naam Coronavirus?

Toen het Asterix-stripverhaal verscheen, waren coronavirussen al bekend door de SARS-epidemie van 2002. En voor 2002 waren ze ook al bekend van onder meer verkoudheden. Het is dus niet zo dat de makers van Asterix de naam van hun personage zelf bedacht hebben. Het vreemde is wel dat tekenaar en verhalenbedenker Uderzo stierf, op 24 maart 2020, enkele weken geleden dus en in volle coronacrisis.

Oh ja: je wil zeker weten hoe het verhaal afloopt? Julius Caesar zet zelf de helm van Coronavirus op en neemt daardoor ongemerkt zijn plaats in. Maar uiteindelijk winnen Asterix en Obelix de race. Of wat had je gedacht?

Dankjewel Joppe (12) uit Molenbeek voor dit leuke weetje!