KLIK

Coronavirus onder de loep

Het coronavirus dook voor het eerst op in de stad Wuhan in China. De zesdejaars van basisschool T'Overbeek schetsen hoe het virus ontstond en tot bij de mens raakte.

Afgelopen december is er een mysterieuze ziekte opgedoken in China in de stad Wuhan. Maar er zijn nu ook besmettingen in andere Chinese steden en in het buitenland, bij de mensen die uit Wuhan zijn overgekomen.

De naam van het virus is coronavirus of Covid-19. Dat staat voor COrona VIrus Disease 2019.

Er zijn geen eerdere gevallen van Covid-19 geconstateerd bij de mens. Waarschijnlijk hebben de eerste mensen die besmet zijn geraakt het virus opgelopen, omdat ze in aanraking zijn gekomen met dierlijke producten op de markt van Wuhan. Het virus verspreidt zich sindsdien van mens tot mens.

pen-instrument-scale-healthy-bless-you-thermometer-1129791-pxhere.com

De klachten van het coronavirus zijn:

* koorts

* hoesten

* vermoeidheid

* keel-, hoofd-en spierpijn

Omdat deze klachten vaak voorkomen is het lastig om te oordelen of iemand inderdaad besmet is met het coronavirus. Daarvoor moet er een speciale test uitgevoerd worden door de dokter.

Er is nog geen vaccin of medicijn waardoor het virus zich minder makkelijk kan verspreiden. Elke dag zijn er steeds meer besmettingen en jammer genoeg ook doden. Tot nu toe hebben oudere mensen en mensen die al andere gezondheidsproblemen hebben, meer kans om erg ziek te worden.

20200311 Mensen dragen mondmaskers uit vrees voor besmettingmet het coronavirus (Covid-19) in Brussel
© PhotoNews
| Mensen dragen mondmaskers uit vrees voor besmetting met het coronavirus

Hele wereld getroffen

Niet alleen in China komt het coronavirus voor, maar ook in bijna de hele wereld werd het virus al aangetroffen.

Mondmaskertjes zien we wel vaker opduiken in de Chinese straten maar nu zeker. De Aziatische bewoners gebruiken dat om zich te beschermen tegen smog en infectieziektes . Maar niet alle maskers bieden voldoende bescherming tegen het virus.

Jammer genoeg zijn er nu al veel mensen in België besmet en zijn er reeds een paar doden gevallen.

20200313 leeg klaslokaal klas
© Kevin Creamer (flickr)
| De klaslokalen blijven de komende weken leeg.

Even niet meer naar school

De uitstappen op school worden nu afgeschaft, net als het oudercontact, sportwedstrijden en trainingen. Sinds maandag worden de lessen ook gedurende drie weken opgeschort. De school is enkel nog open voor kinderen die thuis niet door hun ouders opgevangen kunnen worden. Dat houdt dus in dat, samen met de paasvakantie, de kinderen 5 weken niet naar school gaan. Er wordt wel huiswerk gegeven via smartschool of e-mail.

We vragen ons af wanneer deze rare ziekte weer gaat verdwijnen, maar zonder medicijnen moeten we zeker nog een paar maanden wachten .