Stay home

Hoe maak ik een anti-corona-mondmasker? 😷

In deze video van Naaikamer Xabri legt Annick stap voor stap uit hoe je zelf een goed en bruikbaar mondmasker maakt.

Creatief bezig zijn en tegelijkertijd ook mensen helpen, het kan! Toen het coronavirus pas in ons land was uitgebroken, gingen heel veel mensen naar de apotheek om een voorraad mondmaskers in te slaan. Daarom is er nu in ons land een tekort aan mondmaskers voor dokters en verplegers. Om die reden naaien heel wat Belgen in hun “Stay Home”-periode volop maskers. 🙌 Kom hier te weten hoe ook jij je steentje kan bijdragen!

Goed om te weten voor je begint

Zelfgemaakte mondmaskers werken jammer genoeg niet even goed als professionele maskers. Daarom zullen de meeste ziekenhuizen de zelfgemaakte niet aanvaarden. Maar geen nood, er zijn genoeg andere mensen die jouw hulp kunnen gebruiken.

Zelfgemaakte maskers zijn vooral handig voor wie besmet is en thuis moet blijven. Met zo'n masker verlaag je de kans om iemand uit je omgeving te besmetten.

Ook voor wie niet ziek is, kan een zelfgemaakt mondmasker de kans op besmetting verlagen. Denk maar aan familieleden die thuis voor de zieke zorgen; supermarktpersoneel, postbodes, buschauffeurs, enzovoort. Hoewel een mondmasker alleen niet volstaat om een besmetting te voorkomen, kan het de kans erop wel verlagen.

Als iedereen thuis de zelfgemaakte maskers gebruikt, blijven de professionele maskers vrij voor de mensen die ze het hardst nodig hebben: de dokters en de verplegers. Reden genoeg dus om aan het naaien te slaan!

Wat heb je nodig?

  1. Katoenen stof. Het is belangrijk dat je voor katoenen stof kiest, want die kan je op heel hoge temperaturen wassen. Dat is nodig, zodat de virussen en bacteriën die er mogelijks opzitten, doodgaan. Je kan hiervoor onder andere oude katoenen lakens of keukenhanddoeken gebruiken. Heb je geen oude lakens in huis? Geen probleem! Er zijn verschillende stoffenwinkels waarbij je online kan bestellen. Zo hoef je in deze Stay-home periode niet de deur uit!
    Je hebt 1 stukje stof nodig van 23cm op 19cm en 2 stukjes van 12,5cm op 19cm.
  2. Lintjes om het maskertje vast te maken. In de video gebruikt naaister Annick elastiekjes, maar volgens experts gebruik je hier ook best stoffen lintjes in plaats van elastieken. Elastiekjes kunnen namelijk niet op hoge temperaturen gewassen worden.
  3. Naaimachine en/of een naaiset. Je kan de mondmaskers ook maken met een naaiset in plaats van een naaimachine, maar dan duurt het gewoon wat langer.

4 gouden regels bij het dragen van een zelfgemaakt masker:

  • Was je handen voor je het masker aanraakt.
  • Raak nooit de binnenkant van het masker aan.
  • Was het masker minstens een keer per dag op 90°C.
  • Volg tijdens het dragen van dit masker nog steeds de andere anti-corona-tips op: handen wassen en afstand houden!

Heb je zelf een mondmasker gemaakt?

Cool! Wij zijn zeer benieuwd naar het resultaat dus stuur gerust een foto door naar ket@bruzz.be !