Coronavirus

Kleuterscholen en lagere scholen mogen vanaf begin juni volledig heropenen

© BRUZZ

Het is officieel: kleuterscholen mogen vanaf 2 juni heropenen en lagere scholen vanaf 5 juni. En er is nog meer goed nieuws: jullie moeten op school geen 1,5 meter afstand meer houden. In het middelbaar mogen er ook opnieuw meer leerlingen naar school. Daar blijven de afstandsregels wel gelden.

Een paar dagen geleden stelde minister van Onderwijs Ben Weyts voor om de scholen verder te heropenen. Zijn plan werd goedgekeurd en aangepast waar nodig. Dit werd er beslist:

Kleuterschool:

  • Alle leerjaren mogen volledig terug naar school vanaf 2 juni.
  • Er moet geen afstand gehouden worden. Elke klas wordt een "bubbel".
  • De leerlingen en leerkrachten hoeven geen mondmasker te dragen.

Lagere school:

  • Alle leerjaren mogen volledig terug naar school vanaf 8 juni. Op vrijdag 5 juni kan er een testdag gehouden worden.
  • Het maakt niet uit met hoeveel je in de klas zit, er moet geen afstand meer gehouden worden. Elke klas mag een "bubbel" worden en hoeft dus niet meer opgesplitst worden. Jouw klasbubbel mag wel geen contact hebben met andere klasbubbels, ook niet op de speelplaats.
  • Opgelet: je moet wel afstand houden van je leerkracht.
  • Zelf hoef je geen mondmasker te dragen, maar jouw juf of meester doet dat wel als er geen afstand gehouden kan worden.

Middelbare school:

  • De laatstejaars mochten in het middelbaar al naar school. Vanaf 2 juni mogen er nog extra leerjaren heropenen. Het gaat om het tweede en vierde middelbaar, die vanaf dan twee dagen per week naar school mogen.
  • Voor de leerlingen van het eerste, derde en vijfde middelbaar wordt er nog ten minste één schooldag, en meer als het kan, georganiseerd. Zo kunnen ze hun leerjaar ook nog samen afsluiten. 🎉
  • In het middelbaar moet iedereen wél nog 1,5 meter afstand houden. Per klas mogen er maximum 14 leerlingen zitten. Een mondmasker dragen is niet meer verplicht. Leerlingen en leerkrachten worden wel aangeraden om een te dragen.

Opgelet: dit plan is niet verplicht. Scholen mogen zelf beslissen of ze verder openen. Ze mogen zelf bepalen wat haalbaar is en hoe ze alles zullen regelen. Het is dus mogelijk dat er in jouw basisschool wel nog afstand moet gehouden worden. Scholen zijn nu volop bezig met alles voor te bereiden.

20200515 school Mozaïek schaarbeek corona terug naar school
© AM/BRUZZ
| De leerlingen in basisschool Mozaïek in Schaarbeek op 1,5 meter afstand van elkaar en de leraar met een mondmasker. Binnenkort zullen er nog meer leerlingen naar school kunnen.

Experten vonden het al langer een goed idee om meer kinderen naar school te laten gaan, omdat het virus minder gevaarlijk is voor hen. 😎 Toch blijft handen wassen voor iedereen op school zeer belangrijk. 👐

Voor een volledig overzicht van de coronamaatregelen, klik hier.