1 jaar corona

Léopold over de net iets andere vakantie

© PhotoNews
| Buiten met veel vrienden afspreken en wat rondhangen, is moeilijker nu.

Léopold is 15 jaar en zit in het vierde middelbaar. De lockdown en alle plannen die daardoor niet kunnen doorgaan, vallen hem soms wel zwaar. Hij stuurde ons deze tekst door waarin hij vertelt over zijn vakantie die er toch net iets anders uitzag.

Mijn "fijne" vakantie

(geschreven door Léopold)

Vakantie, iets dat volgens mij niet veel betekenis meer heeft. Sinds de beslissing van de overheid om de grenzen te sluiten, is de verste bestemming de hoek van je woonkamer of je gaming stoel die voor de PS4 staat. Dit zou volgens de overheid de curve doen dalen. Inderdaad, nu zitten we niet meer knus samengeperst in heel België, maar hebben we een massale migratie ondernomen naar de kust van ons land.

Byebye feestelijk gevoel van vakantie

Denk nu eens aan de studenten en de scholieren die van aan een computer werken en al elke dag thuis zitten, die zaten uit te kijken naar de wintersport, de frisse lucht van de bergen en het feestelijk gevoel van vakantie. En op een dag terwijl ze aan tafel zitten, zeggen hun ouders dat de skivakantie is afgelast door de ministers, die hun avonden doorbrengen in hun privé-golfclubs.

Het resultaat is dat we nu thuis opgepropt zitten en elkaar in de haren vliegen omdat het niet mijn beurt was om de tafel te dekken, omdat ik mijn kamer moet opruimen en daar geen goesting in heb of omdat mijn vader vindt dat we te veel achter onze schermen zitten.

20210317 gamen videospel console
© PhotoNews

'Bescherm de ouderen'

Wanneer je plots toch hebt geaccepteerd dat je naar Knokke zal gaan, krijg je 250 euro boete als je meer dan 4 vrienden op het strand wilt zien. (toen Léopold deze tekst schreef, mocht je met maximaal vier mensen buiten afspreken). Het is toch raar dat tieners van onze leeftijd met hun vrienden willen afspreken, en dan is het daar weer rosse maan, maar dan in een klein appartement aan zee.

Als je dan naar het journaal kijkt, is het enige wat je hoort: "Bescherm de ouderen, zij lopen het meeste gevaar." Misschien lopen ze het meeste gevaar, maar het zijn vaak de ouderen die ik op straat zie, hand in hand met hun masker onder hun neus: "Och Janneke wat is het heet hier, ik ga maar even mijn masker afdoen." En dat doen ze dan in het midden van een boordevolle metro. En als ze later het virus krijgen en een deel van hen sterft, dan is het de schuld van de jongeren die met elkaar afspreken, omdat ze thuis helemaal gek worden.

Een weekje later, als je terug in Brussel bent, doe je jouw agenda open en val je flauw. Als je iets later weer bijkomt, draait je maag om van de stress, SO biologie: classificatie van planten, Herhaling tekst 1 van Ovidius, SO: rekenkundige rijen, SO: unit 3.

En dan, beste lezer, kun je wel voorspellen hoe mijn “fijne” vakantie gaat aflopen.

Léopold
15 jaar

Schreef jij ook tekst over hoe jij deze coronaperiode meemaakt? Of een gedicht of een liedje over het coronavirus? Of misschien schreef je je gevoel wel van je af in een stripverhaal? 

Dan ben jij de CoronArtiest die we zoeken! 👨‍🎨👩‍🎨