Veelgestelde vragen over het coronavirus

Het coronavirus

Het gaat de laatste tijd altijd over het coronavirus. Maar wat is het juist, hoe geraak je besmet en is het ook gevaarlijk voor jouw hond of kat? Wij zetten een aantal vragen (en antwoorden 😉 ) op een rij.

klik op een van de vragen hieronder om het antwoord open te klappen.

Wat is het verschil tussen coronavirus en Covid-19?

Eigenlijk wordt hetzelfde bedoeld als er in de media over het coronavirus of over Covid-19 wordt gesproken. De officïele naam is Covid-19 en dat staat voor COronaVIrus Disease 2019.

Covid-19 behoort tot de familie van de coronavirussen en dat zijn gewone verkoudheidsvirussen. Maar Covid-19 is een bijzondere vorm daarvan en die maakt mensen erg ziek.

Sommige van de coronavirussen kunnen ook van dieren op mensen worden overgedragen en dat is wat er bij Covid-19 is gebeurd.

Wat is Covid-19 juist?

Covid-19 is een nieuw soort coronavirus (zie ook de vraag hierboven) dat nu pas voor het eerst bij de mens is teruggevonden.

Dat betekent dat mensen er nog heel vatbaar voor zijn. Ons lichaam heeft eigenlijk nog niet geleerd om tegen het virus te vechten, zoals dat al wel het geval is bij andere virussen zoals de normale griep bijvoorbeeld.

Hoe en waar is het coronavirus ontstaan?

Covid-19 brak voor het eerst uit in december 2019 in de Chinese stad Wuhan.

De eerste mensen die ziek werden, waren allen op een dierenmarkt geweest in die stad. Waarschijnlijk is zo dit nieuwe virus bij de mens terechtgekomen. Het virus is dus eigenlijk overgegaan van een dier (waarschijnlijk een vleermuis) naar de mens.

Worden dieren daar dan ook ziek van?

Nee, voor huisdieren is het virus niet gevaarlijk. Dus je hond of kat knuffelen is geen probleem.

Hoe kan je besmet geraken met dit virus?

Dat gebeurt als je in contact bent geweest met iemand die besmet is. Het virus verspreidt zich als die persoon niest of hoest. Dan komen er veel druppeltjes vrij. Die kunnen tot 1 meter ver vliegen. Als je die inademt, kan je besmet geraken.

Maar die druppeltjes kunnen ook op een oppervlak vallen en daar een paar dagen overleven. Als je dat oppervlak aanraakt en nadien aan je gezicht komt, dan kan je ook besmet geraken.

Daarom is het belangrijk dat je voldoende afstand houdt, in je elleboog niest of hoest en vaak je handen wast

Ben je meteen ziek als je besmet bent?

Nee, dat duurt eventjes, net zoals bij de gewone griep. De periode tussen het besmet geraken en ook echt ziek zijn of symptomen krijgen, noemen we de incubatietijd. Dat kan enkele dagen duren.

Ook als je zelf nog niet ziek maar wel besmet bent, kan je de ziekte doorgeven. Dit is echter nog niet helemaal zeker. Verder onderzoek zal moeten duidelijk maken wanneer je het virus precies kan doorgeven.

Wat zijn de symptomen?

De ziekte lijkt erg op een gewone griep of verkoudheid met dezelfde symptomen:

  • Fel hoesten
  • Koorts
  • Keelpijn
  • Soms ook hoofdpijn

Sommige mensen voelen er bijna niets van. Bij andere mensen kunnen de symptomen feller zijn. Zij voelen zich meestal erg ziek.

Hoe bescherm je jezelf?

  1. Hoest en nies altijd in je elleboog (#DAB!)
  2. Als je in een papieren zakdoekje niest of hoest, gooi het dan meteen weg
  3. Was je handen vaak en zorgvuldig
  4. Hou voldoende afstand
  5. Blijf thuis als je ziek bent en contacteer dan de huisarts
  6. Ga niet in de wachtkamer van de huisarts zitten maar bel hem op
  7. Blijf zoveel mogelijk van je gezicht af.

Is het virus ook gevaarlijk voor kinderen?

Kinderen hebben minder last van dit virus. Als ze besmet zijn, voelen ze zich meestal minder ziek. Je hoeft je dus geen zorgen te maken. Toch is het belangrijk om goed op te letten. Je kan namelijk mensen besmetten die wel kwetsbaar zijn.

Waarom mag je niet meer bij oma en opa op bezoek?

Voor een aantal risicogroepen kan het virus wel gevaarlijk zijn, zoals voor oudere mensen of mensen die al andere problemen hebben met hun gezondheid.

Oma en opa bezoeken doe je dus best even niet. Maar eens skypen, bellen of een kaartje sturen, kan natuurlijk altijd.

Wat als je je ziek voelt?

Als je symptomen hebt of ongerust bent, bellen jouw ouders best naar de huisarts. Hij/zij zal samen met jullie bekijken hoe het verder moet.

Het is belangrijk om niet zelf naar de dokter te gaan, maar dus altijd eerst te bellen. Zo zorg je ervoor dat je in de wachtkamer geen andere mensen besmet!

Wat als je besmet bent?

Mensen die besmet, maar niet ernstig ziek zijn, moeten thuis in quarantaine gaan. Dat betekent dat ze niet naar buiten mogen en met niemand contact mogen hebben. Die periode duurt meestal 14 dagen.

Als de besmette persoon ernstig ziek is of als de symptomen erger worden, wordt hij in het ziekenhuis opgenomen en wordt er ook gekeken met wie deze persoon contact had. Op die manier kunnen ze ook die mensen testen.

Wat doet onze regering om het virus te stoppen?

Onze regering heeft - net als veel andere landen - een aantal maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De maatregel die voor jullie het duidelijkst is, is dat er geen les meer wordt gegeven in scholen.

Ook werken veel mensen nu thuis en zijn cafés en restaurants gesloten. Eten afhalen mag wel nog en ook de bussen en trams rijden nog. In Brussel mag je wel niet meer vooraan in de bus of tram opstappen. Zo worden de chauffeurs ook beschermd.