Doen!

Maak je klaar voor de Zinneke Parade!

© Veerle Vercauteren / BRUZZ

Nog geen plannen voor zaterdag? Dan moet je zeker eens langs gaan in het centrum van Brussel. Daar trekt vanaf 15 uur een kleurrijke stoet door de straten, want de Zinneke Parade is er na vier jaar eindelijk weer.🎉

De Zinneke Parade is een kleurrijke parade die om de twee jaar door Brussel trekt. De vorige stoet was gepland voor mei 2020 maar toen zorgde een vervelend virus 🦠 ervoor dat de stoet niet kon doorgaan. En dus moesten we opnieuw 2 jaar wachten op de volgende editie.

Wat is een Zinnode?

  • Een vereniging of groep die meeloopt in de parade
  • In totaal zijn er 17 zinnodes, met grappige namen zoals Canaalibal, BrolBazaar, Blok à Brak of Freeterbeek
  • Maken hun kostuums en installaties zelf
  • Zorgen zelf voor de muziek en de dans erbij

Zaterdag is het zover en trekken verschillende groepen (die worden Zinnodes genoemd) vanuit verschillende wijken in de stad naar het centrum van Brussel. Daar komen ze samen en vormen ze één mooie lange stoet. (onderaan dit artikel lees je door welke straten de parade gaat)

Gezichtsbedrog

Elke editie is er een ander thema. Dit jaar is dat gezichtsbedrog of trompe-l’oeil. De dingen die je in de stoet ziet, zijn dus misschien niet echt wat je denkt dat ze zijn. Mysterieus! 😲

De Zinneke Parade is niet zomaar een stoet, het is een hele mooie en creatieve stoet met veel muziek en dans. De mensen die meelopen, dragen mooie fantasierijke kleren die ze allemaal zelf maakten. Ook de wagens die mee getrokken of geduwd worden (geen gemotoriseerde voertuigen in deze parade ⛔) zijn zelf gemaakt.

Praktisch:

  • Wanneer : Zaterdag 14 mei vanaf 15 uur
  • Waar: in de straten van Brussel
  • Parcours van de stoet: de parade passeert onder andere langs deze straten en pleinen: Sint-Jansplein, het Sint-Gorikspein, het Beursplein en de Grote Markt, via onder meer de Spoormakersstraat, de Lombardstraat, de Plattesteen, de Anspachlaan en de Grasmarkt.