Mette vertelt over haar interessant bezoekje aan BOZAR

© Adam Rzepka, Sabam Belgium, 2019
| Bronzen sculptuur "The Sleeping Muse" - C. Brancusi

De tentoonstelling ‘Brancusi’ in Bozar, is een tentoonstelling over de Roemeense kunstenaar Brancusi (1876-1957) die loopt van 02.10.2019 tot 02.02.2020. Ik ben Mette (13 jaar), zit in het 2e middelbaar op de Steinerschool in Anderlecht en kreeg de eer om de tentoonstelling te gaan bezoeken. Ik heb dingen gezien die ik nog nooit eerder had gezien. Brancusi speelde een belangrijke rol in de evolutie van de kunst. In de tentoonstelling bevindt zich ook een ruimte voor jong en oud die in samenwerking is opgesteld met het ABC.

Evolutie Brancusi

Als ik naar de beelden van Brancusi kijk die zich in het begin van de tentoonstelling bevinden, dan zie ik nogal gewone beelden die uit klei gemaakt zijn maar wel met een mooie betekenis. Even later in de tentoonstelling krijg je te lezen dat hij het beu was om met klei te werken en dat hij eerder wat abstracte kunst ging ontwerpen. Ik vond het mooi om het te zien hoe hij van iets heel gewoontjes begint naar iets heel abstract.

Als je nu naar hedendaagse kunst gaat kijken vind ik zelf dat er zeker iets in zit van Brancusi. Hij heeft volgens mijn mening tot die soort kunst aangezet en dat al in de jaren 40 en 50.

Brancusi zijn werk

Brancusi heeft niet alleen beelden maar ook foto’s en schilderijen. Wat Brancusi maakt lijkt op het eerste zicht niet zo heel bijzonder om te maken, maar wat Brancusi heeft als inspiratie en als idee is niet zomaar iets dat iedereen kan.

Hij zorgt er voor dat de mensen iets te zien krijgen, wat ze niet verwachten bij een kunstenaar. Hij is een kunstenaar die eerst een uur denkt en kijkt. Daarna een half uur maakt. Prachtig!

ABC Huis

De afdeling van het ABC huis heb ik zelf niet kunnen ontdekken, maar uiteraard ben ik wel even gaan piepen. De bedoeling is om zowel jong als oud de kunstenaar in zichzelf te laten ontdekken. Om in boeken te gaan piepen, luisteren naar verhalen en zelf dingen te creëren.

mette ZW