Spotted

Na vier jaar is het Bloementapijt terug

Het bloementapijt van 2018© Emmanuel Parent Flickr cc

Het is weer zover, het Bloementapijt keert terug naar de Grote Markt. Van 12 tot 15 augustus, dit weekend dus, kan je de bloemen gaan bekijken. Het is ook een speciale editie dit jaar, want het Bloementapijt viert haar 50ste verjaardag.

Normaal wordt het Bloementapijt om de twee jaar georganiseerd, maar door corona ging de editie van 2020 niet door. Het is dus al sinds 2018 geleden dat er een Bloementapijt was.

Van vrijdag 12 tot zaterdag 15 augustus kan je het Bloementapijt gaan bekijken op de Grote Markt. Als het warme weer 🥵 geen roet in het eten strooit natuurlijk, want er komt dit weekend een hittegolf aan en dat is niet goed voor de bloemen. 🥀 De organisatoren willen daarom de bloemen zo laat mogelijk plukken om ze langer vers te houden.

Er is er één jarig! 🎉

De eerste keer dat het Bloementapijt op de Grote Markt werd gemaakt was in 1971. Toen werd het ontworpen door Etienne Stautemans 👴, die de voorzitter was van de Vlaamse sierteelt- en groenfederatie. 🌼

Voor deze bijzondere verjaardagseditie baseren de makers van het Bloementapijt zich op het allereerste tapijt ooit uit 1971. De ontwerpers Aguilar Aguado, een Mexicaanse kunstenares, en Koen Vondenbusch, een leerling van Etienne Stautemans 👨‍🎓, hebben meer dan 280 uur nodig gehad om het oude ontwerp in een nieuw jasje te steken. 😮 Honderden vrijwilligers helpen vrijdag mee om de bloemen goed te leggen. Zelfs vrijwilligers uit het buitenland (uit Duitsland, Japan, Mexico,...) doen mee. 🌸

foto_eerste_bloementapijt.jpg
© Flowercarpet.be
| Het allereerste bloementapijt in 1971.
  • ⏰ Het Bloementapijt wordt vrijdag 12 augustus tussen 09:00 en 13:00 uur opgebouwd. De officiële opening, met een coole klank- en lichtshow 🎵, is later die dag om 22:00 uur. De dagen erna, tot en met zondag, kan je ook nog naar het spektakel gaan kijken tussen 21:00 en 23:00 uur.

Je kan het bloementapijt ook van bovenaf bekijken! 👀 Vanaf het balkon van het stadhuis krijg je een mooi zicht. ⚠️ Opgelet: daar moet je wel tickets voor kopen. Klik hier om een ticket te kopen.

Ga jij kijken? 💐

Laat het ons weten in de reacties! 💬