Zomer 2022

Op zoek naar de koelste plekken in Brussel

De fonteinen op het Flageyplein bij tropische temperaturen in Brussel.© PhotoNews

De laatste dagen zijn de temperaturen fel gestegen en dat betekent: puffen en zweten. Voor wie even genoeg heeft van al die warmte, zochten wij plekken in de stad op waar je heerlijk kan afkoelen. Cool! 🥶

Door de vele gebouwen en al dat beton is het in de stad meestal een aantal graden warmer dan buiten de stad. Belangrijk dus om te weten waar die koele/coole plekken in de stad zich juist bevinden.

20180704_hitte_hete_zomer_Muntplein fontein
© PhotoNews
| Fonteintjes op het Muntplein in het centrum van Brussel

Fonteinen

Geen betere plek om af te koelen dan onder een straal water van een van de fonteintjes in de stad. ⛲

Zo’n fonteintjes met waterstralen waar je tussen en door mag lopen, vind je onder andere op het Flageyplein in Elsene, maar ook op het Clemenceauplein in Anderlecht, het Jourdanplein in Etterbeek, het Ninoofseplein in Brussel of het Spiegelplein in Jette.

Bomen en parken

Zoek je een plek om heerlijk koel te spelen of een boek te lezen, dan ga je best op zoek naar parken met veel schaduw en bossen. 🌳 Gelukkig vind je er daar veel van in Brussel.

We kennen natuurlijk allemaal het Zoniënwoud met zijn vele hoge bomen, maar voor schaduwrijke plekken kan je ook hier naar toe:

 • Laarbeekbos in Jette: het kleine onbekende zusje van het grote Zoniënwoud is een beschermd natuurgebied waar je naast schaduw en koelte ook bijzondere planten en vogels kan spotten. En nog belangrijker: er is daar ook een super toffe speeltuin tussen de bomen.
 • Dudenpark in Vorst: verkoeling vind je hier op de vele bospaadjes tussen de hoge naald- en loofbomen.
 • Rood klooster in Oudergem: ook in deze uitloper van het Zoniënwoud is het heerlijk fris langs de visvijvers aan de achterzijde van het klooster. Zet je neer op een van de bankjes, of beter nog, aan de oever van de vijver zodat je je benen lekker kan laten slingeren in het water.
  Weer helemaal op de juiste temperatuur? Dan vind je aan de andere kant van het Rood Klooster boven op de berg een toffe speeltuin met kabelbaan en klimtoestellen onder de bomen.
 • en eigenlijk alle andere parken in de stad waar voldoende bomen staan om je met een dekentje onder te leggen.

Riolenmuseum

Heb je het na al dat wandelen tussen bomen en langs vijvers nog steeds te warm? Daal dan af in het riolennetwerk onder de stad in het Riolenmuseum. De onfrisse geurtjes moet je er bij nemen, maar koeler dan boven de grond is het er zeker.

Bovendien weet je na je bezoek ook wat er gebeurt nadat jij hebt doorgespoeld en – misschien nog interessanter – kom je te weten of dat van die alligators in de riolen van Brussel nu echt is of niet. 😱

Meer informatie vind je op hun website.

20200625 riolenmuseum
Heerlijk koud onder de grond in het Riolenmuseum

IJs en zwemmen

Afkoelen kan natuurlijk ook met een heerlijk verfrissend ijsje of met een plons in een openluchtzwembad.

 • De heerlijkste ijsjes lijstten we eerder al op in dit artikel ‘Waar eet je de lekkerste ijsjes in Brussel?'
 • Wie buiten wil zwemmen, kan in Brussel bij Flow in Anderlecht terecht. Dat is een tijdelijk zwembad dat op 1 juli open ging voor de rest van de zomervakantie. Het zwembad is 17 meter lang en 7 meter breed. Er mogen elke dag 200 mensen in het zwembad zwemmen.👙
  Opgelet, je moet hier wel reserveren, dat kan op de website flow.brussels
 • In dit BRUZZKet-dossier vind je nog andere plekken net buiten Brussel waar je heerlijk in de buitenlucht kan plonsen. Wel best even op hun website checken voor de juiste openingsuren.

Koelste plek

Maar voor de allerkoelste plek van Brussel moet je in het Coudenbergpaleis zijn, onder het Koningsplein in het centrum van Brussel.

Ook hier moet je onder de grond zijn voor verfrissing. In de kelders en kerkers van wat ooit het mooiste paleis van Europa was, schommelen de temperaturen tussen een heerlijke 18 en 23 graden. Voor veel toeristen en Brusselaars vaak dé reden om dit museum te bezoeken, zo blijkt uit dit filmpje.