Pinda's speurtocht in Brussel-Stad

Pinda Grote Markt


Op deze vierde speurtocht neemt Pinda je mee naar hartje Brussel! We starten op de Grote Markt, ontdekken onderweg enkele straffe muurschilderingen en eindigen met een welverdiende verrassing als frisse afsluiter.

Voer alle opdrachten uit en vind het codewoord 🧐

Wil je een voorproefje van deze tocht? Bekijk dan deze video!

De stopplaatsen met een blauw icoontje zijn de plekken waar je een letter voor het codewoord kan vinden. Klik op de icoontjes en ontdek de opdrachten en vragen van Pinda.

Het parcours dat je moet volgen voor deze speurtocht, vind je op de kaart hierboven of kan je printen om mee te nemen.
Welke opdrachten er onderweg voor je klaarliggen om het codewoord te vinden, lees je hieronder.
Dat codewoord kan je ons nadien via de knop helemaal onderaan doorsturen om zo jouw eigen BRUZZKet strandbal te claimen.

Pinda's opdrachten tijdens de tocht

PINDA's SPEURTOCHTEN: Bekijk ook de andere wandelingen door Schaarbeek, Neerpede en Ukkel.


Oh ja, dit neem je best mee voor je aan de speurtocht begint:

Pen, papier en een goed opgeladen smartphone om de weg te volgen, een filmpje te bekijken en foto's te maken.


 • START: Grote Markt

We starten onze speurtocht aan de bekende Grote Markt. Normaal loopt het hier vol toeristen, maar door de coronacrisis zijn er veel minder dan anders. Tijd om daarvan te profiteren en met je reisgenoten de perfecte Grote Markt-selfie te nemen! 📸

We lopen door naar het "meest gestreelde beeld van Brussel": het beeld van t'Serclaes.

Dat beeld vind je op de hoek van de Grote Markt en de Karel Bulsstraat.

 • STOP 1: beeld van t'Serclaes

Bekijk dit filmpje en kom meer te weten over dit beeld en jullie eerste opdracht.

Klik op dit filmpje om de eerste opdracht te weten te komen.

Foto: © Eisenheim

-- 👊 OPDRACHT: Houd je tekening goed bij, want dit is het eerste bewijsstuk dat je op het einde van de tocht samen met het codewoord zal moeten doorsturen om een strandbal te krijgen.

Verlaat na je opdracht de Grote Markt via de Heuvelstraat en sla dan linksaf, de Grasmarktstraat in. De dure winkels in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen laat je even voor wat ze zijn. Je slaat links van de galerijen het kleine straatje met de naam Huidenmarkt in. Even doorlopen en dan kom je in de Ossekopgang terecht.

 • STOP 2: fresco in de Ossekopgang

Dit prachtige fresco of muurschildering (heel Instagrammable) werd gemaakt door de jonge kunstenaar Rikardo in maar liefst vier (!) dagen. Hij wil met zijn blije en kleurrijke prenten een positieve vibe uitstralen. "Ik wou iets vrolijks toevoegen aan het duistere steegje," aldus Rikardo die geboren is in de stad Zagreb.

fresco Ossekopgang
© Jean-Marie Binst
| Fresco Ossekopgang

-- 🐶 VRAAG 1: Maar Pinda vraagt zich af of jij weet van welk land Zagreb de hoofdstad is?

Ze geeft deze rebus mee als tip:

rebus Zagreb
© Festisite

Het antwoord heb je nodig voor het codewoord.

Daarna keer je even op je stappen terug om de Ossekopgang te verlaten en wandel je verder door de Grasmarktstraat, om via de Taborastraat en de Beursstraat op het Beursplein terecht te komen.

 • STOP 3: de Beurs

Je staat nu voor de prachtige Beurs van Brussel. Dit gebouw is bijna 150 jaar oud en is een van de belangrijkste gebouwen in onze hoofdstad. Vroeger kwamen handelaars hier samen om goederen te verhandelen. 100 jaar geleden werkten hier wel 5000 mensen! De laatste jaren wordt het gebouw vooral gebruikt als zaal voor tentoonstellingen.

SPEURTOCHTBXLSTAD FOTO BEURS
© MC
| De Beurs

-- 🐶 VRAAG 2: Hoeveel treden tel je op de trap voor het Beursgebouw? Houd het antwoord goed bij voor het codewoord!

WEGWIJSFOTOVANBEURSNAARSINTGORIKSPLEIN 2

Daarna wandel je verder via de (groene) Ierse pub O'Reilly's en de Jules Van Praetstraat naar het Sint-Goriksplein.

 • STOP 4: de Sint-Gorikshallen

Je komt nu uit op het gezellige Sint-Goriksplein. Deze cafeetjes zitten elke avond goed vol (maar met het coronavirus nu iets minder waarschijnlijk). Neem even een welverdiende pauze en geniet van de heerlijke terrasjes. Tegelijkertijd kan je deze vraag oplossen:

-- 🐶 VRAAG 3: Zoek dit kunstwerk op het Sint-Goriksplein. Op welk café hangt dit mooie werkje? Het antwoord heb je nodig voor het codewoord.

SPEURTOCHTBXL_sintgorikshallen20200812
© MC
| Zoek deze foto!

Loop nu door naar de achterkant van de Sint-Gorikshallen, waar een coole stripmuur te vinden is.

 • STOP 5: stripmuur Nero

Dit is de stripmuur van stripfiguur Nero, een grappige levensgenieter die je ouders waarschijnlijk wel zullen kennen. Wist je dat er in Brussel-centrum en Laken bijna 60 muren omgetoverd zijn tot stripmuren? Via deze website kan je ze allemaal terugvinden!

stripmuur Nero
© MC
| De Nero-stripmuur op het Sint-Goriksplein

-- 🐶 VRAAG 4: Op de stripmuur van Nero staan allerlei figuren, waaronder ook een koe met gekke kleuren. Hoeveel blauwe vlekken heeft de koe? Het antwoord heb je straks nodig voor het codewoord.

WEGWIJSFOTOVANSTRIPMUURNAARZINNEKE

Verlaat het Sint-Goriksplein via de Pletinckxstraat. Steek de Arteveldestraat voorzichtig over en neem dan de Sint-Kristoffelstraat tot aan het volgende kruispunt, waar een trouwe viervoeter je staat op te wachten!

 • STOP 6: Zinneke

Je komt nu op de kruising met de Kartuizersstraat en ziet het standbeeld van Zinneke. Het hondje wordt ook wel 'Zinneke Pis' genoemd, omdat het net als Manneken en Jeanneke Pis, plast! ⁠

Zinneke
© MC
| Zinneke

-- 👊 OPDRACHT: Probeer de hond van een voorbijganger te strikken voor een keicoole honden-selfie bij Zinneke. Kom je echt niemand met een hond tegen? Speel dan zelf de hond en zet je naast Zinneke. De foto is jullie tweede bewijsstuk voor de tocht.

Op de muur aan Zinneke kan je ook een Space Invader zien. Een watte? Een Space Invader!

Dit is een kunstwerkje van de Franse kunstenaar Invader, een belangrijke streetart-artiest. De kunstenaar maakt al jarenlang in verschillende steden buitenaardse wezens uit tegels. Ze lijken wel uit een oud computerspelletje te komen. In Brussel heeft hij op maar liefst 40 (!) plaatsen Space Invaders geplakt. Dit is er eentje van!

WEGWIJSFOTOVANZINNEKENAARBASKET

Daarna wandel je verder in dezelfde richting (de Oude Graanmarkt). Neem de eerste straat links (Moutstraat) en hou halt tussen de hoge bomen van de Nieuwe Graanmarkt.

 • STOP 7: de Nieuwe Graanmarkt

Als alles goed gaat, kom je nu uit op de Nieuwe Graanmarkt. Dit populaire basketbalpleintje heeft onlangs een make-over gekregen. De kunstenaars haalden hun inspiratie bij steden als New York of Parijs.

basketbal Nieuwe Graanmarkt
© MC
| Het basketbalpleintje op de Nieuwe Graanmarkt

-- 🐶 VRAAG 5: Het is nu een heel kleurrijk plein waarbij geel en blauw de belangrijkste kleuren zijn. Maar welke kleur hebben de basketbalringen zelf? Het antwoord heb je opnieuw nodig voor het codewoord.

WEGWIJSFOTOVANBASKETBALNAARBRONKS

Steek daarna de Antoine Dansaertstraat over en neem linksweg de Léon Lepagestraat. Blijf rechtdoor gaan. Je kruist de Vlaamsesteenweg en komt uiteindelijk op de Varkensmarkt terecht. Oink oink!

 • STOP 8: BRONKS

Blijf in deze straat rechtdoor lopen tot je aan de rechterkant Jeugdtheater BRONKS ziet. Hier is een groot ijsje gevallen! Kunstenares Katrien Verlinden koos voor een ijsje dat op de grond gevallen is, nog voor je eraan kon likken. Dat beeldt volgens haar perfect uit hoe de theatervoorstellingen plots moesten stoppen door het coronavirus. Het ijsje is het perfecte decor voor een coole foto! Meer info over het kunstwerk vind je hier.

SPEURTOCHTBXLSTAD FOTO BRONKSBEWERKT
© MC
| BRONKS

Maar we zijn hier niet alleen voor het ijsje. Opnieuw een vraag voor het codewoord!

-- 🐶 VRAAG 6: De ingang van Bronks is versierd met lampjes die samen 'Bronks' vormen. (Opgelet: verwissel ze niet met de grote letters die op de ruiten geplakt zijn, het gaat wel degelijk om echte lampjes). Kan jij tellen hoeveel lampjes samen de letter 'O' vormen?

WEGWIJSFOTOFITNESSTOESTELLEN

De laatste loodjes! Wandel richting het parkje aan de Schuitenkaai voor een laatste krachtinspanning. Je vindt ze, als je nog wat doorloopt, aan de rechterkant als je met je rug naar de fontein staat.

 • STOP 9: Speelplein Schuitenkaai-parkje

-- 👊 OPDRACHT: Deze keer daagt niet Pinda, maar BRUZZKet-coördinator Maya jullie uit. Probeer zoveel mogelijk in dertig seconden de onderstaande beweging op deze crosstrainer te doen. Maya deed het 63 keer in dertig seconden. Probeer haar score te verbeteren!

Hoeveel keer kan jij deze beweging maken in een halve minuut? Puffen en zweten maar!

Schrijf, als je klaar bent, je score op een van de papieren die je hebt meegebracht. Neem daarna met het blad een foto terwijl je op het fitnesstoestel staat. Dit is je derde en laatste bewijsstuk voor de tocht.

Als alles goed verlopen is, heb je nu drie bewijsstukken en ook alle antwoorden voor het codewoord. Dan is het nu tijd voor... IJS!

Loop terug richting de Fontein van Anspach op de Baksteenkaai. Aan je rechterkant kan je halt houden bij Gaston voor een welverdiende beloning.

 • STOP 10: Op naar Gaston!

SPEURTOCHTBXLSTAD FOTO GASTON
© MC
| Een ijsje bij Gaston

In ijssalon Gaston verkopen ze volgens Pinda heerlijk ijs. Genieten maar! Je kan hier aan de Vismarkt na je ijsje de metro naar huis nemen. Goed gedaan, speurders! 🔍

PS: Vergeet straks niet om het codewoord in elkaar te puzzelen en ook de bewijsstukken door te sturen via het formulier onderaan deze pagina. Dan komt die strandbal binnenkort jouw kant op!

Het codewoord !

Als je goed gespeurd hebt, heb je nu 6 goede antwoorden gevonden. Op deze manier vind je daarin het codewoord van Pinda.

 1. Van welk land is Zagreb de hoofdstad? Neem de 5de letter van het antwoord op deze vraag.
 2. Hoeveel treden telt de trap voor het Beursgebouw? Je hebt de 3de letter uit dit antwoord nodig.
 3. Op welk café hangt het kunstwerkje? Neem de 1ste letter uit dit antwoord.
 4. Hoeveel blauwe vlekken heeft de koe? Gebruik de 3de letter uit dit antwoord.
 5. Welke kleur hebben de basketbalringen? Gebruik de laatste letter uit het antwoord op deze vraag.
 6. Hoeveel lampjes vormen samen de letter 'O'? Gebruik de 2de letter uit dit antwoord.

Als je die zes letters aan elkaar plakt, heb je het codewoord gevonden dat Pinda zocht. Dat mag je via de groene knop hieronder naar ons doorsturen en dan sturen wij jou een coole BRUZZKet strandbal op!

Kleine tip: het woord bestaat zowel in het Nederlands als in het Frans en is een eigenschap die Pinda helemaal niet heeft!

Speel mee en win!

Codewoord gevonden? Top! Dan mag je dat via de groene knop hieronder naar ons doorsturen en dan sturen wij jou een coole BRUZZKet strandbal op!