Doen!

Zondag is het de Dag van het Zoniënwoud

© Ivan Put

Deze week is het de Week van het Bos. Die sluiten we zondag af met de Dag van het Zoniënwoud. Het Zoniënwoud is altijd leuk om te bezoeken, maar zondag zéker. Want dan worden er allerlei leuke activiteiten georganiseerd. Tijd dus om het bos in te trekken (en wie weet wel enkele dieren te spotten)! 🌳

Het Zoniënwoud is een heeeel mooi en groot bos met een oppervlakte van 43,83 km². Dat is ongeveer gelijk aan 6600 voetbalvelden. ⚽ Het bos ligt deels in Vlaanderen, deels in Brussel en deels in Wallonië.

Activiteiten

Tijdens de Dag van het Zoniënwoud worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Zo kan je bijvoorbeeld samen met een boswachter of een natuurgids het bos ontdekken. Er zijn ook allerlei fietstochten en speelse zoektochten in het bos en rond het Rood Klooster, waar een hele coole speeltuin is.

Op deze speciale dag krijgen bezoekers de kans om plaatsen te ontdekken waar het publiek normaal niet mag komen. PS: De activiteiten zijn allemaal gratis en vinden plaats rond de toegangspoorten van het bos. Een overzicht van alle activiteiten vind je hier.

Inwoners van het Zoniënwoud

Als je in het Zoniënwoud rondloopt, kom je misschien wel een van zijn inwoners tegen. In dit bos wonen namelijk heeeeel veel dieren.

20201017_ree_zonienwoud
© www.zonienwoud.be
| De ree in het Zoniënwoud.

👉 Een van de grootste inwoners van het Zoniënwoud is de ree. Als je dit prachtige dier wil spotten, moet je wel vroeg opstaan. Je hebt het meeste kans om ze te zien wanneer de zon opkomt, want dan zijn ze actiever.☀️ Maar je zal altijd goed moeten zoeken, omdat ze zich heel goed kunnen verstoppen in de struiken.

20201017_everzwijn_zonienwoud
© www.zonienwoud.be
| Het everzwijn in het Zoniënwoud.

👉 Sinds 2006 zijn er opnieuw everzwijnen in het Zoniënwoud. Met zijn snuit zoekt het everzwijn gravend naar onder andere eikels, kastanjes en regenwormen. Hierdoor verspreidt hij zaden van planten. Dit is heel goed voor de plantengroei van het bos! De kans dat je het everzwijn tegenkomt is ook heel klein. Hij leeft vooral in de nacht. Bovendien is het een heel schuw dier (van wel 150 kilogram!). Wat je wel kan tegenkomen: zijn brede voetafdrukken die hij op je pad achterlaat.

20201017_vleermuis_zonienwoud
© www.zonienwoud.be
| De dwergvleermuis in het Zoniënwoud.

👉 Een ander opvallend diertje in het Zoniënwoud is de vleermuis. Er leven in dit bos maar liefst veertien soorten vleermuizen! Dat is gek, want in heel België komen in totaal maar achttien soorten voor. Het Zoniënwoud is een heel geschikte woonplaats voor de diertjes, onder andere omdat dit bos veel oude en holle bomen heeft. Er komen veel meer oude bomen voor dan in de andere bossen van ons land. Voor vleermuizen zijn deze bomen heel goede schuilplaatsen.

20201017_salamander_zonienwoud
© www.zonienwoud.be
| De alpenwatersalamander in het Zoniënwoud.

👉 Wie gaat wandelen, kan ook eekhoorns 🐿️ en misschien zelfs dassen 🦡 spotten. En natuurlijk zitten er ook allerlei vogels, vissen, insecten en amfibieën in het Zoniënwoud.

Tot deze laatste soort behoren de salamanders, waaronder bijvoorbeeld de kleurrijke alpenwatersalamanders. Door hun feloranje buik zijn ze een van de mooiste amfibieën van het Zoniënwoud. 🦎 Van maart tot juni vind je deze salamanders in verschillende vijvers van het woud. Je zal in maart dus nog eens terug moeten komen.