KLIK

Aan het woord in het Brussels Kabinet: de minister van Huisvesting

Bekijk ook de afspeellijst: Filmpjes

Wat als de Brusselse ketten het voor het zeggen hadden in onze stad? De leerlingen van basisschool Imelda kropen in de rol van de minister van Huisvesting. Luister naar hun speech hierboven en ontdek wat de leerlingen van het zesde leerjaar zouden veranderen. 👆

BRUZZKet heeft aan het zesde leerjaar van basisschool Imelda gevraagd om hun eigen KLIK-regering voor Brussel samen te stellen. De hele klas heeft nagedacht over dingen die ze zouden doen als minister van Huisvesting. Daarna hebben ze alle ideeën in één speech gegoten. Enkele leerlingen van de klas hebben de speech voorgelezen. 💬

De volledige speech nalezen? Klik dan hier.

We zijn de minister van Huisvesting.

Iedereen heeft recht op een goede woning! En recht op een goed leven.

De huizen zijn te krap voor mensen met gezinnen. Er is amper plaats om je huiswerk te maken, dus vind je geen rust. Daardoor gaan jongeren soms buiten hangen en kunnen ze sneller problemen krijgen. Dus gaan we grotere huizen bouwen met voldoende kamers.

Veel huizen zijn ook niet gezond of veilig: er is schimmel, onveilige elektriciteit, ... We willen dat oude huizen worden afgebroken en nieuwe huizen worden gebouwd zodat iedereen een gezonde en veilige woning heeft.

De woningen in Brussel zijn peperduur! Te veel mensen wonen op straat. We zorgen dat daklozen gratis kunnen wonen tot ze het zelf kunnen betalen. We gaan zorgen dat de huisbazen woningen goedkoper verhuren.

We hebben meer sociale woningen nodig. De wachtlijsten zijn vol, daardoor wonen mensen op straat, of in slechte gebouwen. Ons voorstel is dat we huizen kopen, in orde maken en verhuren.

Mensen hebben echt te weinig tuinen in Brussel. Het is goed voor kinderen om buiten te spelen in plaats van binnen te blijven en te veel op hun gsm's te spelen. Buiten gaan kinderen meer leren en ontdekken. In de natuur zijn is goed voor kinderen en volwassenen. We zullen huizen bouwen op open terreinen zodat er meer tuinen kunnen zijn, of zorgen dat er nog meer parken gemaakt worden op dichtbevolkte plaatsen.

Huizen in Brussel gebruiken te veel energie… slecht voor het klimaat! We plaatsen meer zonnepanelen en geven subsidies voor ecologische renovaties. We zorgen dat regenwater opgevangen wordt tegen waterverspilling. Daardoor moeten de Brusselaars minder betalen.

Hopelijk luisterden jullie goed, want dit is heel belangrijk voor Brussel.

Dank u om te luisteren. We gaan er iets aan doen!!!

Wat vind jij van de speech? 🎤

Laat het ons weten in de comments! 💬