KLIK

Kan je leven met robothersenen en ga je dood als je niet slaapt?

© pngtree.com

De ketjes van het vierde en vijfde leerjaar van basisschool Pistache uit Schaarbeek zijn duidelijk nieuwsgierige ketjes. En ze geloven niet zomaar alles wat ze lezen of horen. Dat zoeken ze liefst zelf eerst uit.

Voor BRUZZKet zochten ze deze drie vragen uit.

 1. Kan je leven met robothersenen?
 2. Kan de kleur van je ogen veranderen ?
 3. Kan je blijven leven als je niet slaapt?
 • VRAAG 1:
  Kan je leven met robothersenen?

De bezoekers van de markt van Schaarbeek zijn duidelijk: je kan niet leven met robothersenen, maar wat zegt de wetenschap? De leerlingen trokken naar het UZ Brussel en vroegen het daar aan professor Gerlant van Berlaer.

Benieuwd naar zijn antwoord? Bekijk dan zeker deze video.

 • VRAAG 2:
  Kan de kleur van je ogen veranderen?

Ook voor deze vraag trokken de leerlingen naar professor Gerlant van Berlaer van het UZ Jette. Die wist te vertellen dat enkel bij pasgeboren baby's de kleur van de ogen de eerste maanden nog kan veranderen. Maar nadien verandert de kleur niet meer.

De kleur van onze ogen wordt bepaald door de hoeveel bruin en zwart in onze ogen. Zo hebben mensen met blauwe ogen heel weinig bruin en zwart in hun ogen. Door het zonlicht dat in hun ogen valt, zien hun de ogen er lichter uit. Mensen met donkere ogen hebben dan weer veel bruin en zwart in hun ogen.

Tot slot vroegen de leerlingen nog of je beter zien als je veel wortelen eet. Maar voor dat antwoord moet je de video bekijken 😉 Veel plezier.

 • VRAAG 3:
  Kan je blijven leven als je niet slaapt?

De mensen in de straat waren het er over eens: je hebt je slaap nodig om te kunnen leven. Maar wat gebeurt er dan juist met je lichaam als je niet slaapt en kan je sterven als je nooit slaapt? Daar weet dokter Gerlant van Berlaer van het UZ Jette het antwoord op.

Slaapwel !

😴