KLIK

Ontdek de media van binnenuit als KLIK-klas

KLIK staat voor ‘Klas In De Kijker’ en is een project voor klassen uit het vierde, vijfde en zesde leerjaar van het Brussels Nederlandstalig basisonderwijs. Het project zet in op mediawijsheid en biedt leerlingen kansen om op een speelse en ongedwongen manier met het Nederlands aan de slag te gaan.

 • Deelnemen voor de editie van schooljaar 2023-2024 is niet meer mogelijk. Op woensdag 6 december maken we bekend welke 10 klassen zich een jaar lang KLIK-klas mogen noemen.

👉 Hoe werkt het?

Je krijgt de kans om met jouw klas mediaopdrachten te maken en zo KLIK-reporter te worden en van dichtbij te zien hoe de journalistiek werkt.

6 KLIK-opdrachten

De zes opdrachten focussen elk op een journalistieke competentie maar helpen ook met de te behalen leerdoelen voor jouw klas. Ontdek hier wat deze opdrachten juist inhouden. 

We hebben zes opdrachten klaargezet, waaruit jullie er twee kunnen kiezen. Elke opdracht focust op een journalistieke competentie, zoals research, schrijven, spreken, nieuwsselectie…

Het eindresultaat komt op BRUZZKet (onze website, instagram en/of TikTok) terecht. Dat kunnen jullie vervolgens naar hartenlust delen en liken.

Maar er is meer: als KLIK-klas komen de reporters van BRUZZKet doorheen het schooljaar regelmatig in jouw klas op bezoek om jouw leerlingen aan het woord te laten over een actueel nieuwsfeit. Ze maken daarvoor altijd vooraf eerst een afspraak met jou dus je bepaalt zelf of het voor jou past of niet.

Juf Ilse van de Sint-Jozefschool uit Evere en meester Sebastien van bs Windroos uit Molenbeek namen al deel aan KLIK met hun klas. Bekijk hier hun getuigenis.

👉 Workshop en rondleiding

Elke klas mag bij de start van het project een workshop over het beroep van journalistiek en de media volgen. Die workshop komen de enthousiaste BRUZZKet-reporters bij jullie in de klas geven.

Daarnaast voorzien we ook voor elke klas een uitgebreide rondleiding op de redactie van BRUZZ in het Flageygebouw in Elsene. Daar bezoeken we samen de tv- en radiostudio en kunnen de leerlingen vragen stellen aan de journalisten.

Samengevat: dit mag je verwachten van KLIK 📌 (klik hier om meer te lezen)

 • Een workshop over media in jullie klas door de BRUZZKet-reporters (tussen januari en maart 2024).
 • Een rondleiding op de BRUZZ-redactie met jouw klas waar je onder andere de radio- en tv-studio bezoekt (één donderdagvoormiddag per klas).
 • Het uitvoeren van twee mediaopdrachten waarbij taal, creativiteit en leergierigheid centraal staan. Je kan daarvoor kiezen uit deze zes KLIK-opdrachten.
 • Het werk van jouw klas wordt op de verschillende kanalen van BRUZZKet gepubliceerd (website, Instagram of TikTok).
 • Minstens één bezoek (mogelijk meerdere) van een BRUZZKet-reporter in jouw klas om mee te werken aan een tv-reportage of een filmpje voor ons TikTok en/of Instagram-kanaal. Daarin laten we de leerlingen aan het woord over een nieuwsfeit of activiteit.
  Denk bijvoorbeeld aan Dikke Truiendag, Buitenspeeldag of de Week van de Mobiliteit. Maar dat kan ook rond iets uit de actualiteit zijn, zoals het lerarentekort, de ingekorte vakanties in het Franstalig onderwijs of een klimaatbetoging.
 • Ondersteuning door zowel Onderwijscentrum Brussel als de redactie van BRUZZKet.
 • Het KLIK-project start in januari en loopt tot half juni. In die periode moet je voldoende tijd kunnen vrijmaken om de twee mediaopdrachten uit te voeren. De startdag met de deelnemende leerkrachten is voorzien op maandag 11 december 2023 in de voormiddag bij BRUZZ)

Maar het betekent ook:

 • Een aantal leerdoelen bereiken via mediawijze opdrachten.
 • De stem van jouw Brusselse ketjes laten horen in het Brusselse medialandschap. Die stem en hun mening staan centraal in onze werking.
 • Taalkansen voor jouw klas door in het Nederlands te schrijven en spreken.
 • De nieuwswereld van binnenuit leren kennen en op die manier mediawijzer worden.

👉 Helemaal alleen?

Je staat er trouwens niet alleen voor. De BRUZZKet-redactie en Onderwijscentrum Brussel helpen jou en je leerlingen in dat hele proces graag op weg en vertellen je graag hoe een redactie werkt. Voor alle mediaopdrachten, hebben wij handleidingen gemaakt. Die krijg je bij de start van het KLIK-project.

Neem gerust contact op met Sandra Schreurs (BRUZZKet) en Ruth Vertongen (OCB) voor meer informatie over het KLIK-project. Zij helpen je graag verder.

**********************************************

Het KLIK-project is een samenwerking tussen BRUZZ en Onderwijscentrum Brussel (OCB). KLIK is de opvolger van Klas in de Media, waarvoor beide partijen al sinds 2009 de handen in elkaar slaan.

logo's bruzz ocb
Lees meer over