Word KLIK-klas en leer de media van binnenuit kennen


KLIK is een project van Onderwijscentrum Brussel en BRUZZKet voor leerlingen uit het vierde, vijfde en zesde leerjaar van het Brussels Nederlandstalig basisonderwijs. Als KLIK-klas zie je van dichtbij hoe media wordt gemaakt en wat journalistiek inhoudt.

-- inschrijven kan nog tot en met maandag 21 november 2022 --

👉 KLIK in het kort

20221007 maya_detour.png

Jouw klas krijgt de kans om zelf reporter te worden én jullie krijgen regelmatig de reporters van BRUZZKet over de klasvloer voor reportages of korte interviews over de actualiteit in Brussel. Je maakt de media dus langs beide kanten mee.

Uiteraard sta je er niet alleen voor want zowel de redactie van BRUZZKet als de onderwijsondersteuners van Onderwijscentrum Brussel staan klaar om jou en je klas doorheen het hele proces te begeleiden.

Wat betekent deelnemen aan KLIK concreet? Klik hier. 📌

 • Een rondleiding met workshop op de BRUZZ-redactie met jouw klas (één donderdagvoormiddag tussen januari en maart 2023)
 • Het uitvoeren van twee mediaopdrachten waarbij taal, creativiteit en leergierigheid centraal staan. Je kan daarvoor kiezen uit deze zes KLIK-opdrachten.
 • Het werk van jouw klas wordt op de verschillende kanalen van BRUZZKet gepubliceerd (website, Instagram of TikTok).
 • Minstens één bezoek (mogelijks meerdere) van een BRUZZKet-reporter in jouw klas om mee te werken aan een tv-reportage of een filmpje voor ons TikTok en/of Instagram-kanaal. Daarin laten we de leerlingen aan het woord over een nieuwsfeit of activiteit.
  Denk bijvoorbeeld aan Dikke Truiendag, Buitenspeeldag of de Week van de Mobiliteit. Maar dat kan ook rond iets uit de actualiteit zijn, zoals het lerarentekort, de ingekorte vakanties in het Franstalig onderwijs of een klimaatbetoging.
 • Ondersteuning door zowel Onderwijscentrum Brussel als de redactie van BRUZZKet.
 • Het KLIK-project start in januari en loopt tot half juni. In die periode moet je voldoende tijd kunnen vrijmaken om de twee mediaopdrachten uit te voeren. De startdag met de deelnemende leerkrachten is voorzien op 12 december 2022 bij BRUZZ)

Maar het betekent ook:

 • Een aantal leerdoelen bereiken via mediawijze opdrachten.
 • De stem van jouw Brusselse ketjes laten horen in het Brusselse medialandschap. Die stem en hun mening staan centraal in onze werking.
 • Taalkansen voor jouw klas door in het Nederlands te schrijven en spreken.
 • De nieuwswereld van binnenuit leren kennen en op die manier mediawijzer worden.

👉 Hoe stel je je kandidaat voor KLIK?

Vul voor 21 november onderstaand formulier in. Daarin polsen we naar de motivatie van jouw leerlingen om deel te nemen en zien we hen al graag even aan het werk in onze video-opdracht ‘Stel je klas op een originele en leuke manier voor’.

Klik hier en ontdek wat de opdracht juist inhoudt (+ enkele vrijblijvende tips) 📌

OPDRACHT: “Stel je klas op een leuke en originele manier voor in een filmpje van maximaal 1 minuut. Verwerk daarbij drie niet zo gewone voorwerpen”

Wie zijn jullie en wat maakt jullie zo’n toffe klas? Zijn jullie allemaal onverbeterlijke babbelaars, boekenwurmen of een hypersportieve klas? Houden jullie wandelende takken in de klas of een fluitende kanarie? Spreken jullie samen tien verschillende talen? Hebben jullie een bijzonder plekje op school of …? Laat de creativiteit maar de vrije loop, wij zijn heel nieuwsgierig.

DRIE VOORWERPEN: kies drie voorwerpen en zorg ervoor dat ze in het filmpje zichtbaar zijn. Ze moeten niet per se benoemd worden en moeten ook geen prominente rol spelen, maar een oplettende kijker moet ze wel kunnen spotten.

De drie voorwerpen moeten uit deze lijst komen: een valse snor, oorverwarmers, een ei, een onderbroek, een dier, een snorkel, een foto van Zwangere Guy, een boterham, een borstel of rolschaatsen.


BELANGRIJKE RICHTLIJNEN:

 • Film verticaal omdat jullie filmpje misschien wel eens op ons TikTok-kanaal kan belanden. Dat ligt nog niet vast, maar wie weet …
 • Je video mag niet langer dan 1 minuut zijn.
 • Vergeet de drie voorwerpen niet te integreren.

ONZE CRITERIA BIJ DE BEOORDELING:

Alle ingezonden video's worden beoordeeld door een jury bestaande uit enkele medewerkers van Onderwijscentrum Brussel en BRUZZKet en ervaren leerkrachten die aan een vorige editie hebben deelgenomen met hun ketten.

We letten daarbij vooral op het volgende:

 • Eigenheid van de klas: is het na het zien van de video duidelijk wat voor soort klas jullie zijn?
 • Creativiteit: weet de video onze aandacht te trekken en ons nieuwsgierig te maken naar de klas en leerlingen?
 • Opdracht: werd de opdracht goed vervuld en zijn de drie voorwerpen op een toffe manier in de video verwerkt?

VRIJBLIJVENDE TIPS:

 • Let op achtergrondgeluiden als je iets opneemt, die kunnen ervoor zorgen dat hetgeen gezegd wordt niet goed verstaanbaar is.
 • Zorg er ook voor dat je filmt op een plaats waar er voldoende natuurlijk licht is.
 • De leerlingen moeten niet allemaal aan het woord komen, anders is je minuut al snel gevuld met enkel kinderen die hun naam zeggen en heb je geen tijd meer om iets anders te tonen of zeggen. 😉
 • Je mag filmen op verschillende plekken op de school, maar alles in één take op één locatie kan ook tof zijn.
 • Monteren is niet verplicht maar wil je dat toch doen, dan zijn dit een aantal goede gratis tools die je daarbij kan gebruiken:
  __ Clipchamp: gratis webtool waarbij je makkelijk de beelden vanop je gsm naar de tool kan opladen via een QR-code. Je kan bij het monteren ook voor een verticaal (tiktok)-formaat kiezen.
  __ CapCut: app die je op je smartphone kan gebruiken om meteen daar te monteren. De app wijst zichzelf uit en maakt het makkelijk om beelden achter elkaar te plaatsen.

💡 Geen stress als je geen ervaring hebt met het maken van een video, media-ervaring is niet nodig. We willen jullie vooral al even laten proeven van een mediaopdracht én graag zien wat een toffe klas jullie zijn. En wie weet ontdek je op deze manier wel verborgen talenten bij een van je leerlingen.

Nieuwsgierig maar nog wat info nodig?

Neem gerust contact op met Sandra Schreurs (BRUZZKet) en Ruth Vertongen (OCB) voor meer informatie over het KLIK-project. Zij helpen je graag verder.

logo's bruzz ocb