Het leukste vervoermiddel van Brussel

Ezels Camille en Gribouille

Voor het leukste en origineelste vervoermiddel van Brussel moet je in het Josaphatpark in Schaarbeek zijn. Daar wonen namelijk de ezels Camille en Gribouille. De zesdejaars van basisschool De Kriek maakten er deze reportage over.

1030-ezels

Nee, geen 1030 ezels in Schaarbeek, wel twee bekende ezeltjes in Schaarbeek. En wat voor twee: eentje is koppig, de andere niet. Eentje wil geaaid worden, de andere laat je beter met rust. Camille houdt van iedereen en Gribouille is kieskeuriger. Sinds 2009 zijn ze de vaste bewoners van het Josaphatpark.

Ezel ll profiel

Perfecte hulpjes

De twee mannetjesezels zijn heel sterk, ze helpen de tuinmannen van het park. De ezels brengen de afgewaaide blaadjes en loshangende takjes naar de composthoop. Ze halen zelfs het vuilnis op. Maar dat doen ze niet alleen. Ze hebben fijn gezelschap van 3 paarden. Zij halen vooral het vuilnis op van de groene vuilnisbakken van de gemeente.

ezel ll op stap

7 op 7

De dieren hebben nooit weekend, ze werken 7 dagen op 7. De werkploeg wordt vroeg wakker en gaat dan ook de ezels wakker maken. De ezels hebben een luxe-verblijf, zeker weten! Een plaatsje waar ze kunnen eten, waar ze geborsteld worden. Ze krijgen hele lekkere voeding; wortels, appels, gras en nog zoveel meer. Die worden nogal verwend!

De werkploeg is klein. "Een leuk werk, je werkt constant in de natuur. Je moet wel wat durf hebben om deze job uit te voeren, je moet een tof contact hebben met de dieren, de mensen in het park, je moet alles weten over ezels en paarden en je moet respect hebben voor ons milieu", vertelt de verzorgster van de dieren, Aurore Lallemande.

Klimaathelden

Het respecteren van de natuur in het park is heel belangrijk in Schaarbeek, vandaar dat er ezels en paarden worden ingezet. De werkploeg in het Josaphatpark is geen gewone werkploeg, het zijn echte klimaathelden.

Bravo ezels, jullie helpen mee zorgen voor ons milieu. Wij, de leerlingen van de klimaatfabriek, De Kriek, zijn fan van jullie!

ezel ll op stap in de verte

Schaarbeek, de ezelstad

Lang geleden brachten de Schaarbekenaren, die krieken kweekten, het fruit met kar en ezel naar de markt van Brussel. Toen de Brusselaars hen zagen komen, riepen ze: "Hei! doë zên die êzels van Schoerebeik" (Brussels dialect voor: "Kijk, daar zijn de ezels van Schaarbeek!"). Tot op de dag van vandaag wordt Schaarbeek "de ezelstad" genoemd, en haar inwoners kregen de bijnaam 'ezel'.

Als het mooi weer is, gaan wij met de klas lekker lunchen in het park, dat doen we natuurlijk naast onze supervrienden, Camille en Gribouille.

Heb je ook zin gekregen om de ezels te gaan bezoeken? Ga dan zeker een kijkje nemen in het Josaphatpark in Schaarbeek, hun stal vind je in het midden van het park. Heel soms kan je op woensdagnamiddagen een ritje maken met de ezels.