KLIK

Leerlingen De Kriek over hun verhuis: 'Vanbinnen blijf ik een Kriek'

© De Kriek

Toen we de leerlingen van het zesde leerjaar vroegen wat hun lievelingsplek is in Schaarbeek, hebben ze niet lang geaarzeld: De Kriek! Hoezo? De Kriek? Jullie zitten toch nog steeds op gemeenteschool De Kriek? Ja, maar, onze oude school, in de Grote Bosstraat, van voor de verhuis.

De leerlingen vertellen in dit interview hun verhaal over de verhuis van De Kriek.

1. Waarom moesten jullie van school veranderen?

Wij zaten al enkele jaren in containerklassen in de Grote Bosstraat in Schaarbeek. Onze nieuwe school zal gebouwd worden op de plek waar de containers staan. Omdat wij tijdens de bouw niet op onze eigen school terecht kunnen, zijn we verhuisd naar de Navezstraat in Schaarbeek. We wonen samen met Paviljoen, een school in opbouw, waardoor er voldoende plaats is om te kunnen samenwonen. Wij zouden er 2 jaar samenwonen terwijl onze eigen school gebouwd wordt. Spijtig genoeg zijn er vertragingen waardoor het langer dan 2 jaar zal duren.

2. Hoe hebben jullie de verhuis ervaren? Wat heeft de verhuis met jullie gedaan?

Wij vinden de verhuis vervelend. Velen onder ons zijn nu langer onderweg naar school dan vroeger. We moesten allerlei oplossingen zoeken om op tijd op school te geraken.

Op het einde van vorig schooljaar moesten we veel inpakken. In het begin van dit schooljaar moesten we alles uitpakken. In september was nog niet alles in orde om te kunnen beginnen. We hadden bijvoorbeeld geen kasten. Heel vervelend!

Het is niet de eerste keer dat we moeten inpakken en uitpakken. Enkele jaren geleden hebben we dit ook moeten doen, omdat er in de vakantie nieuwe containers kwamen.

Door het verhuizen hebben we nieuwe afspraken moeten maken, omdat wij samenwonen met een nieuwe school. Het is jammer dat we onze eigen ‘Kriek’ niet hebben.

3. Hoe vinden jullie het op de nieuwe school?

Op de nieuwe school voelen we ons minder vrij, omdat we samenwonen met een andere school. We hebben ons moeten aanpassen aan het nieuwe gebouw en aan de nieuwe afspraken. Dingen die we vorig jaar konden doen, kunnen we hier niet. We hebben minder mogelijkheden om op vrije momenten naar de klas te gaan en te experimenteren met proefjes en techniek, te ontdekken.

Ik voel me anders in de nieuwe school. Vanbinnen ben ik een Kriek. Vanbuiten ben ik Paviljoen en Kriek.

4. Wat betekent ‘De Kriek’ voor jullie?

De Kriek betekent heel veel voor ons! Het was onze allereerste school en we vinden het spijtig dat we niet afstuderen in ons eigen gebouw. We hebben er elkaar leren kennen en veel mooie momenten meegemaakt.

5. Wat mis je aan De Kriek?

We missen veel aan De Kriek. We missen het om onze eigen school te hebben en onze eigen afspraken te kunnen maken. We missen onze oude speelplaats waar veel meer groen stond. We missen de mogelijkheden die we hadden in De Kriek.

6. Vertel over je leukste moment op De Kriek?

Ons beste moment in De Kriek was toen we in het 5de leerjaar in de klas mochten blijven slapen. We hadden een gezellige avond met de klas. We hebben samen een BBQ gehouden en konden nog een beetje voetbal spelen en fietsen op onze speelplaats. Onze kamer was dan de klas. Er kwamen ook enkele leerlingen en leerkrachten van andere klassen langs. Het was kei tof!