20 november: Internationale Dag van de Rechten van het Kind

Op 20 november vierden we de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind. Deze rechten zijn afspraken over hoe je met elkaar omgaat en dat ​​​voor iedereen ter wereld die jonger is dan 18 jaar.

  • Waarom zijn er kinderrechten?

Als kind heb je het recht om veilig en gezond op te groeien. Dat betekent dat je recht hebt op een naam en op ouders die je liefde en aandacht geven. Je hebt recht op eten, kleren en een veilig huis. Op vrije tijd om te spelen en uit te rusten, goede hulp en goede verzorging. Ook naar school gaan is een recht. En alle afspraken die worden gemaakt over kinderen, daar mag je je mening over geven.

  • Voor wie zijn ze?

Het maakt niet uit van waar je komt, welke taal je spreekt, welke kleur je huid heeft, welke godsdienst je hebt, of je arm of rijk bent. Ben je een jongen of een meisje, dat maakt helemaal niet uit! Alle kinderen zijn gelijk en dus moeten ze ook allemaal dezelfde kansen krijgen. Sommige kinderen hebben het moeilijker dan andere, zoals bijvoorbeeld kinderen met een handicap, of kinderen die in een land wonen waar oorlog heerst. Die hebben recht op extra bescherming en hulp.

  • Door wie?

Het zijn de volwassenen die daarvoor moeten zorgen. Dus niet alleen je ouders, maar ook je leraren en ministers. De kinderrechten gelden op school, thuis en eigenlijk overal. Je bent dus altijd en overal beschermd. Bijna alle landen in de wereld doen mee aan het Kinderrechtenverdrag. Als een land het verdrag heeft ondertekend, moet het zich daaraan houden of toch heel hard proberen.

Bekijk hieronder de Kinderrechtenrap en lees onder de video verder over waarom kinderrechten belangrijk zijn!

De kinderrechtenrap!

  • Waarom zijn kinderrechten belangrijk?

Omdat er héél véél kinderen zijn op de wereld, ongeveer een derde van alle mensen is kind. Wanneer je jong bent, moet je ook nog op je ouders steunen. Je kan bijvoorbeeld niet zelf een huis zoeken of gaan werken, want dat mag niet van de wet.

Voor vele kinderen is het gelukkig vanzelfsprekend om in een goede omgeving op te groeien, maar dat geldt helaas niet voor iedereen. Daarom is het goed dat de extra bescherming die kinderen nodig hebben, is opgeschreven en vastgelegd in het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’. Zo ben je zeker dat je kan opgroeien op een veilige plek.

Meer weten over...

  1. kinderrechten: kijken dan snel op de website www.kinderrechten.be
  2. De bende van P is een spelletje over kinderrechten dat je gratis kan downloaden. Klik op de link hieronder om het spel te downloaden.
Lees meer over