5 jaar na de aanslagen in Brussel

© Belgaimage
| Een bloemenkrans in metrostation Maalbeek om de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016 te herdenken.

Op 22 maart is het vijf jaar geleden dat er aanslagen waren in Brussel. Zowel op de luchthaven van Zaventem als in metrostation Maalbeek ontploften bommen en vielen er slachtoffers. Wij vroegen een aantal jongeren en een leerkracht wat zij zich nog herinneren van 22 maart 2016.

Eén minuut stilte op school

Louis (14) zat in het vierde leerjaar tijdens de aanslagen in Brussel. “Ik zat op school toen ik het nieuws hoorde. Eerst zag ik leerkrachten onrustig tegen elkaar praten. Nadien heeft onze lerares het nieuws aan ons verteld.”

“Ook erna waren de aanslagen het gespreksonderwerp in de klas en sommige kinderen begonnen straffe verhalen te vertellen over de aanslagen. We hebben ook met heel de school een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers en de school ging een aantal dagen dicht.”

20160322 aanslagen brussel herdenking maalbeek krijttekening
© Belga
| Krijttekening van een kunstwerk dat in metrostation Maalbeek hangt.

Midden in een examen

Ook Joey zat op school, midden in een examen, toen hij het nieuws over de aanslagen hoorde. “De leerkracht zei dat we even moesten stoppen en vertelde wat er was gebeurd. Op dat moment werd alles nog stiller dan het al was tijdens het examen. Iedereen was in shock. Na dat nieuws was het moeilijk om nog deftig een examen af te leggen.”

“Ik kon zelf alleen maar denken aan mijn vader die die dag toevallig niet het vliegtuig moest nemen, want hij reist veel voor zijn werk. Ik ben na school naar huis gefietst en heb al het nieuws over de aanslagen op de voet gevolgd.”

“Sindsdien ben ik altijd stil als ik op Zaventem ben of in metrostation Maalbeek moet zijn.”

Via een leerling vernomen

Julie is leerkracht op het Technisch Atheneum van Jette en was les aan het geven aan het eerste middelbaar toen ze het nieuws vernam. Het was een van haar leerlingen die haar het nieuws vertelde.

Herdenkingen

De slachtoffers van de aanslagen worden vandaag herdacht in heel ons land. De koning en koningin gingen bloemen neerleggen in de vertrekhal van de luchthaven en ook in metrostation Maalbeek.

Lees zeker ook het verhaal van Marcela over de aanslagen. Ze was 8 jaar toen en woont in Molenbeek.