65.000 mensen op straat voor het klimaat

© kvdp/ BRUZZ

Zondagmiddag vanaf 13 uur trokken tienduizenden mensen door Brussel tijdens de Klimaatmars 'Claim The Climate'. Dit gebeurde omdat er vandaag, 3 december, een grote klimaattop start in Polen. Daar komen 20.000 politici en wetenschappers samen om regels uit te werken die het klimaat moeten beschermen.

Er zouden tussen de 65.000 en 75.000 betogers zijn geweest. Dat betekent dat dit de grootste klimaatbetoging ooit was in ons land. De mensen die meeliepen, vroegen om "meer schone lucht, meer hernieuwbare energie en meer politieke daadkracht".

De top die vandaag startte in Katowice in Polen heet COP 24 en duurt twee weken. Op deze bijeenkomst wordt gediscussieerd en bepaald hoe we het klimaat in de toekomst gaan beschermen. Volgens wetenschappers moeten we ervoor zorgen dat de opwarming van de aarde niet boven 1,5°C gaat.

De organisatoren van Claim The Climate hopen dat "het signaal van de 70.000 tot 75.000 klimaatbetogers niet genegeerd wordt". Ze eisen dat de politici die België vertegenwoordigen op de COP 24 in Polen, hun uiterste best zullen doen.

Een paar mensen leggen uit waarom zij op 2 december meestapten.

Was jij er gisteren ook bij? Of heb je vragen of opmerkingen over het klimaat? Laat van je horen!

Lees meer over