Aantal ingeschreven auto's daalt in Brussel, behalve in Sint-Joost

© PhotoNews
| Een oplaadpunt voor elektrische wagens in Brussel.

Het aantal ingeschreven voertuigen in het Brussels Gewest daalt verder. In totaal zijn dit jaar 127.841 voertuigen ingeschreven in de hoofdstad. Enkel Sint-Joost-ten-Node zag een stijging. Dit zijn cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. 🧮

🚗 Het aantal ingeschreven voertuigen daalt al enkele jaren in België en ook in Brussel. Het aantal wagens in het Brussels gewest daalde van 139.954 in 2021 naar 127.841 in het afgelopen jaar.

🚗 Sint-Joost-ten-Node is dan wel de uitzondering. In 2022 registreerde de gemeente 7.309 voertuigen, dat zijn er zo'n 1.200 meer dan het jaar ervoor.

🚗 De gemeente Elsene registreerde dan weer meer inschrijvingen voor tweedehands auto's dan een jaar eerder.

Waterstof

Hybride

Een hybride auto combineert twee motoren. Enerzijds heb je een verbrandingsmotor, bijvoorbeeld met benzine. Anderzijds is er een elektrische motor met een bijbehorende batterij. Die wordt tijdens het rijden opgeladen via de verbrandingsmotor.

💦 Het zijn niet alleen minder auto's, er is ook een verschuiving naar hybride en elektrische voertuigen. Benzinevoertuigen kenden een daling van 65.985 in 2021 naar 61.068 vorig jaar.

💦 Het aantal voertuigen die draaien op diesel is nog het meest gedaald: van 49.999 in 2021 naar 37.848 afgelopen jaar. Daar heeft de Lage Emissie Zone (LEZ) misschien iets mee te maken. Dat betekent dat bepaalde voertuigen niet meer binnenmogen omdat ze te schadelijk zijn.

💦 Het aantal volledig elektrische voertuigen in de hoofdstad is tussen 2021 en 2022 verdubbeld. Het gaat niet alleen om elektrische auto's. Ook voor vrachtvervoer gaan steeds meer Brusselaars voor elektrisch.

💦 Waterstofauto's zijn er nog niet, maar in het gewest zijn intussen wel vier hybride modellen geregistreerd die waterstof en elektriciteit combineren.