Nieuws

Bibliotheek Sophia uit Schaarbeek wil wereldrecord meertalig voorlezen verbreken

© Philippe Vincke

Bibliotheek Sophia in Schaarbeek wil op 26 februari het wereldrecord ‘voorlezen in zoveel mogelijk verschillende talen’ verbreken. 🏅 Dat record staat nu op naam van een bibliotheek in de Arabische staat Qatar en telt 55 verschillende talen. De Schaarbeekse bibliotheek wil dat record nu verslaan met meer dan 70 talen.

De bibliotheek schat zelf dat er in Schaarbeek zo’n honderd verschillende thuistalen gesproken worden. Deelnemers die mee het record proberen te verbreken zullen elk één zin voorlezen in hun thuistaal. Jammer genoeg wordt het Brussels niet gezien als een officiële taal.

De deelnemers zullen voorlezen uit het jeugdboek ‘Meneer René’ van de Brusselse schrijver en tekenaar Leo Timmers. Dat boek gaat over de schilder René Magritte. 🎨

Wat is de Guinness World Records organisatie?

Deze organisatie brengt elk jaar het Guinness Book of World Records uit. Daarin staan verschillende wereldrecords, vooral van mensen maar ook van dingen die in de natuur gebeuren. Er staan ook heel gekke records in, zoals een record soep roeren of het grootste aantal tandenstokers in een baard.

Alles wordt heel goed gecontroleerd

'Meneer René' zal vertaald worden naar de thuistalen van alle kandidaten. Die vertaling wordt dan gecontroleerd door een expert van Guinness World Records. Dat is de organisatie die bepaalt of het record verbroken wordt of niet.

Om het record te verbreken moet niet alleen de vertaling, maar ook de uitspraak helemaal juist zijn. En je moet natuurlijk duidelijk kunnen voorlezen in je thuistaal.

Ook meedoen? Stuur voor vrijdag een mailtje 💻

De bib heeft ondertussen al heel wat kandidaten gevonden om voor te lezen: er zijn al 73 verschillende talen. Naast Nederlands en Frans is er ook Turks, Arabisch, Roemeens, Kinyarwanda (de nationale taal van Rwanda), Swahili en nog veel meer.

Voor al deze talen kan je je nog steeds inschrijven. Maar hoe meer hoe beter natuurlijk, dus als je nog een andere thuistaal hebt dan ben je zeker ook welkom.

602copia.png
© Bibliotheek Sophia
| Alle talen waarvoor de bib enkele dagen geleden al kandidaten had gevonden.

Wil jij helpen het record te verbreken?

Je kan nog tot en met vrijdag een mailtje sturen naar wereldrecord.sophia@gmail.com.

Dan bekijkt bib Sophia of er nog een plekje is voor jouw thuistaal. 🤞