Brussel: de stad van de slechtvalk

Wist je dat de toren van de Brusselse kathedraal wel heel bijzondere bewoners heeft?

15 jaar geleden installeerde een koppel slechtvalken zich voor de eerste keer op de top van de Sint-Michiels- en Sint-Goedele-kathedraal, in het hart van Brussel. Sindsdien woonden er al 12 koppels in verschillende uithoeken van een stad met een miljoen inwoners.

Slechtvalken waren totaal verdwenen uit België en zelfs grotendeels uit Europa. De oorzaken: stroperij, jacht maar vooral het gebruik van pesticiden.

Maar gelukkig schoot de mens in actie en stelde maatregelen in tegen die bedreigingen, en dat heeft gewerkt! De slechtvalken zijn teruggekomen en voelen zich helemaal thuis in onze stad!

Volg de slechtvalken van dichtbij

Vanaf vandaag, 5 april, kan je de 3 verschillende nesten in Brussel via de webcam bekijken. Je kan het nestelen van drie Brusselse slechtvalkenfamilies volgen, van minuut tot minuut, dag en nacht. Van het uitkomen van de eieren tot het uitvliegen van de jongen.

Ga vanaf vandaag ook langs bij de observatiepost op het plein voor de kathedraal. Het koppel op de kathedraal broedt sinds 9 maart op vier eieren. Benieuwd wanneer de nieuwe jongen uit hun ei zullen komen.

Binnenkijken bij de slechtvalken

Hou onze gevleugelde medebewoners in het oog via de website Valken voor Iedereen. Daar kan je ook live binnenkijken in het nest van de valken en wie weet zie jij de kleine valkjes wel geboren worden.

Beelden van vorige jaren

In de twee fragmenten hieronder zie je wat de webcam in 2016 en 2017 filmde.

Beelden van de webcam van een koppel slechtvalken in Ukkel op 24 mei 2017

Vier jonge slechtvalken op 18 mei 2016