Nieuws

Brusselaars met migratieachtergrond verhuizen naar Vlaamse Rand: 'Brussel is duur'

Het zoontje van Xavier en Monica.

Steeds meer mensen met een migratieachtergrond gaan in Vlaanderen wonen. Vooral vanuit Brussel verhuizen veel mensen met een andere herkomst naar de Vlaamse Rand (dat zijn de gemeenten die rond Brussel liggen). Ontdek onderaan dit artikel wat de Brusselse ketten zelf vinden.

Een onderzoek van Atlas Superdiversiteit πŸ—ΊοΈ

Onderzoekers zijn de afgelopen 30 jaar gaan kijken naar de diversiteit in de Brusselse rand. Dat hebben ze op een kaart aangeduid en wat valt op?

Vlaanderen wordt superdivers. Dat betekent dat er steeds meer en meer verschillende culturen zijn in Vlaanderen.

Nieuwkomers gaan vaak in Brussel wonen, omdat ze er bijvoorbeeld al familie hebben. Xavier en Monica uit Ecquador deden dat ook. Maar toen ze later kinderen kregen, verhuisden ze naar Drogenbos in Vlaanderen. "Het was een droom om een huis te kopen met een tuin, vooral voor de kinderen," zegt Xavier.

Brussel is duur

Het gezin van Xavier en Monica verhuisde naar de rand, omdat het in Brussel te duur was om een huis te kopen.

In Drogenbos kreeg het koppel er twee kinderen bij, maar voor de twee oudste kinderen was het belangrijk om dichtbij Brussel te blijven. Dat is in Drogenbos het geval, met een tramverbinding om de hoek van hun woning. πŸš‹

Het koppel zou graag ooit nog naar Brussel terugkeren, maar met de stijgende prijzen in Brussel weten ze niet of dat mogelijk zal zijn.

20230210bz02.00_00_38_23.still002.jpg
Het huis van Xavier & Monica.

Wat vind jij van Brussel?

Wij vroegen enkele Brusselse ketten wat zij leuk en minder leuk vinden aan Brussel. Check het hier πŸ‘‡