Nieuws

Brussels Pride Week start vandaag

Brusselse Pride Parade in 2022© KVDP (BRUZZ)

Vandaag, 10 mei, gaat de Brussels Pride Week van start. Tien dagen lang zijn er lezingen, concerten, voorstellingen en sportactiviteiten in het teken van de rechten van de LGBTQIA+ gemeenschap. De week eindigt met de bekende Pride Parade op zaterdag 20 mei in het centrum van Brussel.

Eerst nog even dit

Wat betekent LGBTQIA+? (Klik hier)

LGBTQIA+ is een verzamelnaam en Engelse afkorting voor: lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, queer, interseksueel, aseksueel, en anderen die niet onder deze letters vallen.

Als symbool voor deze gemeenschap wordt vaak de regenboogvlag gebruikt. 🏳️‍🌈 Deze heb je waarschijnlijk al zien hangen in de stad.

Meer weten? Lees dan dit BRUZZKet-artikel van vorig jaar.

Wat is het verschil tussen geslacht en gender? (Klik hier)

  • Geslacht: Dit wordt bij je geboorte vastgesteld. Het zijn de biologische kenmerken die bepalen tot welk geslacht je behoort, zoals bijvoorbeeld je hormonen. Je bent qua geslacht dus ofwel man ofwel vrouw. Er worden ook mensen geboren met zowel vrouwelijke als mannelijke biologische kenmerken. Zij hebben een intersekse lichaam.
  • Gender: Dit is hoe je je voelt. Je gender kan dus verschillen van je geslacht. Je kan je bijvoorbeeld een meisje voelen hoewel je geslacht mannelijk is. Dan ben je transgender. Als je je goed voelt over het geslacht waarmee je bent geboren, dan ben je cisgender. Bijvoorbeeld: je bent geboren als meisje en je voelt je ook een meisje.

Waarom wordt de Pride Week georganiseerd? (Klik hier)

  • Om te laten zien dat iedereen welkom is en het niet uitmaakt hoe je je voelt of op wie je verliefd wordt.
  • Om aandacht te vragen voor gelijke rechten voor de LGBTQIA+-gemeenschap.
  • Om hun stem te laten horen en hun diversiteit te vieren.

De Pride

pride_1.jpg
© BRUZZ
| De Pride Parade enkele jaren geleden.

De week begint met een Mini Pride, een stoet die woensdagavond (10/05/23) start om 18u aan de Grote Markt. Ze passeren met de grote regenboogvlag ook bij Manneken Pis, die zijn Pride-kostuum zal aanhebben.

Tien dagen lang zullen er verschillende activiteiten zijn in het thema van de Brussels Pride. Het thema dit jaar is: Protect the Protest ( = bescherm het protest). Hiermee willen ze duidelijk maken dat iedereen het recht heeft om te protesteren.

De Brusselse Pride Week loopt van 10 tot 19 mei. Om af te sluiten is er op zaterdag 20 mei het hoogtepunt: de grote Pride Parade door de stad. De bedoeling van deze parade is de diversiteit en aanvaarding van iedereen te vieren. Het is een optocht met praalwagens en feestelijke muziek. De parade vertrekt om 14u aan de Kunstberg en zal rond ongeveer 17u eindigen. Iedereen is welkom om mee te doen!

Meer info over de Brussels Pride vind je op hun website.

Bekijk hier de TikTok van BRUZZKet samen met de leerlingen van de Sint-Jozefschool in Evere!