Nieuws

Brusselse leerlingen voeren actie voor milieuactivist Shahnewaz Chowdhury

© BRUZZKet
| De leerlingen bedachten de actie zelf.

Brusselse leerlingen van verschillende middelbare scholen voeren samen met mensenrechtenorganisatie Amnesty International actie voor Shahnewaz Chowdhury (38). Hij is een ingenieur en activist uit Bangladesh en riskeert tot 10 jaar gevangenisstraf omdat hij een bericht op Facebook zette. In dat bericht schreef hij dat hij zich zorgen maakt over de gevolgen van de nieuwe kolencentrale in zijn dorp.

In mei 2021 heeft een storm in het dorp van Shahnewaz Chowdhury heel veel schade veroorzaakt. Hij schreef daarna een bericht op Facebook, waarin hij het verband legde tussen de nieuwe kolencentrale in zijn dorp en de extreme weersomstandigheden.

Doordat Facebookbericht werd hij gearresteerd. “Hij werd 80 dagen onder onmenselijke omstandigheden vastgehouden, zonder proces”, zegt Amnesty International. Shahnewaz werd daarna tijdelijk vrijgelaten, maar er is nog altijd een aanklacht tegen hem. Hij kan dus nog steeds een jarenlange gevangenisstraf krijgen.

Wat is Amnesty International?

Een mensenrechtenorganisatie. Ze willen ervoor zorgen dat op de hele wereld de rechten van de mens worden nageleefd, dat de mensenrechten gerespecteerd worden.

Actie voeren

De leerlingen en Amnesty International willen dat die aanklacht tegen hem wordt ingetrokken. “Hij uitte alleen zijn mening op Facebook en zou daar nooit voor gestraft mogen worden”, zegt Amnesty International. En daarom voeren ze dus actie, in het Tenbospark in Elsene, vlakbij de ambassade van Bangladesh.

Wat is een ambassade?

Een ambassade is een plaats die een land vertegenwoordigt in een ander land. Als je bijvoorbeeld je identiteitskaart verliest terwijl je op vakantie bent in Spanje, dan moet je naar de Belgische ambassade in Spanje. Zij kunnen je daar dan verder helpen. 

De leerlingen hebben de actie zelf bedacht. Op 15 maart spelen ze er verschillende scènes om het verhaal van Shahnewaz te vertellen. Daarna trekken ze met protestborden naar de ambassade. Daar geven ze duizenden brieven en petitiehandtekeningen af. Enkele leerlingen gaan zelfs in gesprek met de ambassade van Bangladesh om te spreken over de situatie van Shahnewaz.

Bekijk hier de foto’s van hun actie 👇