Dag van de Moedertaal: deze ketten geven les in hun moedertaal

Bekijk ook de afspeellijst: Filmpjes

Eenentwintig februari is de Dag van de Moedertaal.🌎 Dat is een belangrijke feestdag die extra belangrijk is in Brussel, want hier worden meer dan 100 verschillende talen gesproken. Veel kinderen spreken thuis 🏫 een andere taal dan het Nederlands of Frans. Ook in het 5de leerjaar van het Boodschapinstituut in Schaarbeek is dat zo. Enkele leerlingen gaven hun klasgenoten les in hun moedertaal. 🀩

Wat is een moedertaal?

Je moedertaal is de taal waarin je thuis bent opgegroeid. πŸ‘¨β€πŸ‘©β€πŸ‘§ Als je thuis met je ouders Nederlands spreekt, is Nederlands je moedertaal. Maar dat kan ook een andere taal zijn: als je thuis met je ouders Spaans spreekt, maar daarna op school Nederlands leert, is Spaans je moedertaal. Wanneer je met je mama één taal spreekt en met je papa een andere taal praat, heb je twee ✌️ moedertalen. Dus ook de taal die je spreekt met je vader πŸ‘¨β€πŸ‘§, is je moedertaal. Vreemd, hΓ©? 🀨

Waarom vieren we deze feestdag?

Deze feestdag is opgericht om de verschillende culturen en tradities te vieren. πŸŽŠπŸŽ‰ Zo is er meer begrip voor elkaar. πŸ₯° Volgens de oprichter, UNESCO, zijn talen een manier om cultuur te bewaren. En dat is waar UNESCO zich mee bezighoudt.

Elk jaar op 21 februari mag je jouw moedertaal vieren en er extra trots op zijn. πŸ₯³

Welke talen zijn er in Brussel?

Onze stad is meertalig en heeft officieel twee ✌️ talen: Nederlands en Frans. Deze worden gebruikt in het stadhuis 🏣 en bij andere serieuze gebeurtenissen.

Daarnaast worden er nog vele andere talen gesproken tussen families en vrienden. De top 5 βœ‹ niet-officiΓ«le talen zijn Engels , Duits, Spaans, Arabisch en Italiaans.

Misschien heb jij klasgenoten die nog andere talen spreken. Wij zijn langs geweest in het 5de leerjaar van het Boodschapinstituut in Schaarbeek. πŸ‘©β€πŸ«Ernesto leerde ons Italiaans, Fatin gaf les in het Bengaals, Jurdogul in het Turks, Masoom in het Perzisch en Yassine in het Arabisch.

Leer mee via deze video! πŸ‘©β€πŸ«