De BRUZZKet-Quiz: Kom meer te weten over de antwoorden (10)

1. Amper 3 van de 46 fietsherstelpunten in Oudergem zijn in orde

Didier woont in Oudergem. Toen hij problemen kreeg met zijn fiets, ging hij op zoek naar een fietsherstelpunt. Hij voerde een onderzoek uit naar alle herstelpunten in Oudergem en merkte al snel dat er bijna geen enkele in orde was.

Volgens Matthieu Pillois, schepen van mobiliteit in Oudergem, is er sprake van vandalisme. Het gebeurt dat stations hersteld worden, en na een uur alweer gesaboteerd zijn. “Er worden regelmatig kabels losgetrokken en gereedschap gestolen”, zegt Matthieu. “Dat toont een gebrek aan respect voor zowel het materiaal als het werk dat onze mensen hieraan besteden.”

Tien van de herstelpunten in de gemeente zijn te hard beschadigd en moeten daarom vervangen worden. Die bestelling is geplaatst. Het kost de gemeente 2.500 euro per fietsherstelpunt.

2b881805-didierboulvin-facebook.jpeg
© Didier Boulvin

2. Union herfstkampioen na overwinning tegen KV Kortrijk

b999fe7e-belgaimage-79879635.jpg
© Belga
| Blijdschap bij Union na het derde doelpunt.

Union Sint-Gillis heeft zondagavond gewonnen tegen KV Kortrijk. De Brusselaars wonnen in het Dudenpark met 3-0. Door het eerdere gelijkspel tussen AA Gent en RSC Anderlecht staat Union nu sterker op zijn leidersplaats. Met 34 punten, zes meer dan nummer twee RSC Anderlecht, is het daardoor zeker van de herfsttitel.

3. Infrabel plaatst 'warning box' en voetgangersbrug in Ganshoren

Infrabel heeft een nieuwe voetgangersbrug geplaatst in de Vandervekenstraat in Ganshoren. Daar is een van de laatste overwegen in het Brussels gewest. Dankzij de brug kunnen fietsers en voetgangers gemakkelijker en op een veilige manier de spoorweg oversteken.

Als je toch via de overweg de sporen wilt oversteken, word je vanaf nu gewaarschuwd door een 'warning box'. "Het veiligheidssysteem wordt voor de allereerste keer in Brussel geïnstalleerd. Het geeft een automatisch geluidsalarm wanneer een weggebruiker een gesloten overweg wil oversteken", zegt Frédéric, de woordvoerder van Infrabel.

4. Drie valse bommeldingen in Brusselse scholen

2732453b-lycemilejacqmain1-1031x800.jpg
© Guide des écoles
| Lycée Emile Jacqmain

Vrijdagochtend kwam er zowel bij de Brusselse lokale politie als bij de zone Brussel Noord een melding van een bomalarm binnen. In totaal was er sprake van een bommelding in drie scholen.

Het gaat om het Lycée Emile Jacqmain in Brussel-Stad, het Collège des Etoiles in Haren en het Collège Roi Baudouin in Schaarbeek. Er werd meteen een veiligheidsperimeter opgesteld en alle drie de scholen werden ontruimd. Al snel bleek het om een vals alarm te gaan en niet veel later konden de leerlingen opnieuw binnen in de scholen.

Het parket onderzoekt de bommeldingen en probeert te vinden wie de dader of daders zijn. "Op valse bommeldingen staan zware straffen, van drie maanden tot twee jaar gevangenisstraf, en een geldboete van 400 tot 2.400 euro", zegt het parket.

5. Meer dan de helft van de Brusselse basis- en kleuterscholen zou schoolstraat kunnen zijn

schoolstraat.jpg

Minder dan één op tien basisscholen of kleuterscholen in Brussel ligt in een schoolstraat. Toch zouden meer dan de helft van die scholen makkelijk een schoolstraat kunnen zijn. Dat blijkt uit een onderzoek.

Een schoolstraat kan de luchtkwaliteit verbeteren en de gezondheid van kinderen beschermen. Er is ook minder geluidsoverlast en minder risico op ongevallen. Het onderzoek bekeek welke straten zonder veel moeilijkheden ingericht kunnen worden als schoolstraat. Voor 338 van de 629 scholen blijkt dit het geval.

Op dit moment zijn er maar 43 kleuter- of basisscholen gelegen in een schoolstraat. "Er zouden makkelijk tien keer meer schoolstraten kunnen ingericht worden dan vandaag het geval is", zeggen de onderzoekers.

BRUZZKet Quiz

Elke week test BRUZZKet of jullie het Brusselse nieuws goed hebben gevolgd.
Lees meer over