Nieuws

De BRUZZKet-Quiz: Kom meer te weten over de antwoorden (11)

© BRUZZ
| Kerstboom op de Grote Markt

Elke maandag test BRUZZKet of jullie het Brusselse nieuws goed hebben gevolgd. Na de quiz kan je dit artikel lezen om meer uitleg te krijgen over de quizvragen. šŸ¤“

1. Kerstboom op de Grote Markt komt uit tuin van Jozef en Maria

Dinsdag heel vroeg in de ochtend kwam de kerstboom aan de op Grote Markt. De boom komt helemaal uit Lier in de provincie Antwerpen, uit de tuin van Jozef en Maria.

De boom weegt dit jaar 8.000 kilo en is zeker 20 meter hoog! Een groot exemplaar dus. Vrijdag 24 november zal hij voor het eerst verlicht worden. Daarmee begint ook meteen Winterpret, de Brusselse kerstmarkt.

2. GC Vaartkapoen feestelijk heropend na vier jaar renovaties

34bcda29-vknieuw-gebouw-photo-byred-le-rouge-1.jpg

Groot feest in de Vaartkapoen, want na een grote en lange renovatie opende het gemeenschapscentrum vrijdag weer haar deuren.

De Vaartkapoen verhuisde tijdens de renovatie naar een ander gebouw, maar nu kunnen buurtbewoners dus weer terecht in de vertrouwde Sint-Jozefstraat in Molenbeek.

Tijdens de verbouwing werden enkele huizen afgebroken om plaats te maken voor een publieke tuin. Iedereen die wil kan deze tuin gebruiken. Ook werd de concertzaal helemaal vernieuwd.

3. Te weinig plaats voor jongeren in Brusselse openbare ruimte

In veel Brusselse wijken, zoals de Brabantwijk of rond het Liedtsplein, voelen jongeren zich vaak niet helemaal veilig. Zeker bij meisjes is dat zo. Ze brengen dan ook liever hun tijd door in andere wijken.

Ines en Sina bijvoorbeeld, allebei 14 jaar, gaan dikwijls naar het Docks winkelcentrum of de Nieuwstraat. Ze wonen in de buurt van het Noordstation, maar daar komen ze liever niet. ā€œWe hebben er al te veel gezien en meegemaaktā€, vertelt Ines.

In deze wijken is er dus nood aan meer plaats voor jongeren in de publieke ruimte. Die moet ook meer ā€˜meisjesvriendelijkā€™ worden.

4. Nina Pinzarrone voor het eerst Belgisch kampioen kunstschaatsen

b46d1c00-ezgifcom-webp-jpg1.jpg
© Reuters

De 16-jarige Nina Pinzarrone nam het zaterdag in de finale van het Belgisch Kampioenschap op tegen Ć©Ć©n andere deelneemster, Jade Hovine. De derde titelkandidaat Loena Hendrickx was ziek en kon niet meeschaatsen.

Volgende week vertrekt Pinzarrone naar Japan voor haar tweede Grand Prix, een andere grote kunstschaatswedstrijd.

5. Nadenken over kindvriendelijke stad op ā€˜Child in The Cityā€™

20220103_allee_du_kaai_van_toestand_vzw_aan_de_havenlaan_herbergt_een_dertigtal_organisaties_voetbal_c_ivan_put.jpg
© Ivan Put

Maandag 20 november is de internationale bijeenkomst ā€˜Child in The Cityā€™ gestart. Politici en experten denken drie dagen lang na over hoe ze de stad aangenamer en veiliger kunnen maken voor kinderen. Opvallend is wel dat kinderen zelf niet aan het woord komen tijdens de conferentie.

BRUZZKet Quiz

Elke week test BRUZZKet of jullie het Brusselse nieuws goed hebben gevolgd.