Nieuws

De BRUZZKet-Quiz: Kom meer te weten over de antwoorden (12)

© MW/BRUZZ

Elke maandag test BRUZZKet of jullie het Brusselse nieuws goed hebben gevolgd. Na de quiz kan je dit artikel lezen om meer uitleg te krijgen over de quizvragen. šŸ¤“

1. NMBS biedt gratis drinkwater aan in stations

De NMBS heeft in zes van haar stations waterpunten geplaatst waar reizigers hun drinkbus kunnen vullen met gefilterd kraantjeswater. In Brussel is dat in het station Brussel-Luxemburg. De andere stations met waterpunten zijn Oostende, Luik-Guillemins, Gent-Sint-Pieters, Brugge en Kortrijk.

Tegen eind volgend jaar zal je in een honderdtal stations gratis drinkwater kunnen krijgen. De NMBS wil zo bijdragen tot het verkleinen van de afvalberg.

2. Watermaal-Bosvoorde krijgt een Brede School-coƶrdinator

8f5f2cb0-leerlingensintjozefschool.jpg
© Peter Detailleur

Het doel van een Brede School is een betere samenwerking tussen de school en de buurt, de ouders en organisaties uit de gemeente. Door bijvoorbeeld scholen en sportverenigingen te linken, is het makkelijker om meer kinderen aan het sporten te krijgen.

In Watermaal-Bosvoorde zal de Brede School-coƶrdinator de link zijn tussen vrijetijdsactiviteiten en de de drie Nederlandstalig scholen in de gemeente: GO! basisschool De Bloeiende Kerselaar, Sint Jozefsschool Bosvoorde en de Vrije Basisschool - De Wemelweide.

3. Steeds minder bakkerijen in Brussel

1777_bakkers_katia_lefebvre_van_la_petite_parisienne_in_sint-gillis_4_c_ivan_put_1.jpg
© Ivan Put

Sinds 2018 tijd ging het aantal bakkerijen in Brussel omlaag met meer dan elf procent. Die daling is in Brussel ook veel groter dan in Walloniƫ, en in Vlaanderen zijn er zelfs bakkerijen bijgekomen de afgelopen vijf jaar.

EĆ©n van de verklaringen hiervoor is dat Franstaligen minder brood eten. Daarnaast is de economie in Vlaanderen ook veerkrachtiger dan in Brussel. Dat wil zeggen dat de Vlaamse economie zich sneller herstelt na een crisis of moeilijkere periode.

4. Anderlecht wint nipt van RWDM in Brusselse derby

Zondagavond speelde RWDM voor het eerst in 21 jaar nog eens in het Lotto Park. De verwachtingen waren hoog bij RWDM-supporters, en tot een kwartier voor het einde leken die verwachtingen ook te worden ingelost. Maar na een penalty voor Anderlecht werd de stand 1-1, en in de blessuretijd maakte Anderlecht het helemaal af. De eindstand: 2-1.

Dit was de derde Brusselse derby van het seizoen, na de eerdere wedstrijden Union-Anderlecht en RWDM-Union.

5b596dae-belgaimage-80858312.jpg
© Belga

5. Veel Brusselse jeugdlokalen zijn er slecht aan toe

7cf98890-whatsappimage2023-11-23at154537_1.jpeg
© Jeugdhuis Tongeluk

Veel chiro- en scoutslokalen, jeugdhuizen en andere jeugdlokalen in Brussel en Vlaanderen zijn in slechte staat. Ze zijn slecht onderhouden waardoor het dikwijls zelfs onveilig is voor de jongeren om er te komen. De lokalen zijn ook slecht geĆÆsoleerd waardoor er het in de winter veel te koud is, en er is te weinig ruimte waardoor er wachtlijsten ontstaan.

In Brussel komt daar nog een extra probleem bij. Geen enkele vrijwillige open jeugdwerking, dat zijn werkingen opgestart voor en door jongeren zoals jeugdcentra of speelpleinen, heeft vaste lokalen. Professionele open jeugdwerkingen zoals de jeugdhuizen hebben wel eigen lokalen.

Om die problemen op te lossen wil de Vlaamse Jeugdraad meer samenwerking tussen de gemeentebesturen en de jeugdwerkingen.

BRUZZKet Quiz

Elke week test BRUZZKet of jullie het Brusselse nieuws goed hebben gevolgd.