Nieuws

De BRUZZKet-Quiz: Kom meer te weten over de antwoorden (13)

© Dieter Nijs

Elke maandag test BRUZZKet of jullie het Brusselse nieuws goed hebben gevolgd. Na de quiz kan je dit artikel lezen om meer uitleg te krijgen over de quizvragen. 🤓

1. 20.000 deelnemers op klimaatmars in Brussel

Duizenden deelnemers kwamen zondag samen in het centrum van Brussel om actie te eisen tegen de klimaatverandering. Hun belangrijkste boodschap was: “Elke tiende van een graad telt.”

Volgens de Klimaatcoalitie kan een tiende van een graad dan ook al cruciaal zijn om de gevolgen van de klimaatopwarming in te perken.

De Klimaatmars werd georganiseerd door de Klimaatcoalitie. Dat is een verzameling van honderden organisaties, burgerbewegingen en vakbonden.

2. Franstalige scholen sluiten na bommelding

39423b6f-whatsappimage2023-11-27at085913.jpeg
© DN/BRUZZ

Vorige maandag sloot na een bommelding een dertigtal Franstalige scholen in Brussel en Wallonië. De politie onderzocht alle scholen grondig maar vond niets verdacht. Het ging dus om een valse bommelding. De scholen gingen de dag erna gewoon weer open.

Dinsdag werd een man opgepakt in Marokko die verdacht werd van de bommeldingen. Hij heeft alles bekend.

3. Antisemitisme in Brussel neemt toe

Antisemitisme, ofwel Jodenhaat, is een vorm van discriminatie tegenover de Joodse gemeenschap. Sinds de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober is in België het aantal meldingen van Jodenhaat sterk toegenomen. Bijna de helft van die meldingen komt uit Brussel.

Die meldingen kunnen gaan om verbale agressie, zoals schreeuwen en uitschelden, of bedreigingen via sociale media. In sommige gevallen gaat het ook om fysieke incidenten, zoals iemand die iets van een balkon naar een Joodse voorbijganger gooide.

4. Nieuwe muurschildering in de Marollen viert twintig jaar homohuwelijk

naamloos-1.png
© Eric Danhier

Sinds 2003 mogen koppels van hetzelfde geslacht officieel trouwen in België. De nieuwe muurschildering ‘Diversity’ is een eerbetoon aan dit twintigjarig bestaan van het homohuwelijk.

Het kunstwerk werd gemaakt door Argentijnse kunstenaarsduo Medianeras.

De kunstenaars willen zo voorbijgangers herinneren dat het nodig is “om inclusiviteit en gelijkheid voor iedereen te verdedigen.”

5. Cynthia Bolingo is Brusseleir van’t joêr, GAL is Brusseleir vè et leive

b7e5793c-photonews11051165-100.jpg
© PhotoNews

Elk jaar deelt organisatie Brusseleir haar prijzen voor Brusseleir van’t joêr en vè et leive uit. Dit jaar waren die voor hardloopster Cynthia Bolingo en cartoonist GAL.

Bolingo werd al zes keer Belgisch kampioen. Dit jaar won ze nog de Memorial Van Damme en was ze de eerste Belg ooit die een 400 meter WK-finale liep.

Cartoonist GAL maakt al jarenlang spotprenten waarmee hij dikwijls nogal kritisch is voor de politiek. Dat zorgde soms wel eens voor meningsverschillen.

BRUZZKet Quiz

Elke week test BRUZZKet of jullie het Brusselse nieuws goed hebben gevolgd.