Quiz

De BRUZZKet-Quiz: Kom meer te weten over de antwoorden (14)

Nina Pinzarrone

Elke maandag test BRUZZKet of jullie het Brusselse nieuws goed hebben gevolgd. Na de quiz kan je dit artikel lezen om meer uitleg te krijgen over de quizvragen. 🤓

1. Vlaamse leerlingen gaan sterk achteruit in leesvaardigheid, wiskunde en wetenschappen

20191108_een_leraar_voor_zijn_klas_in_de_middelbare_school_van_het_sint-jan_berchmanscollege_secundair_onderwijs_leerlingen_jezuiten_c_photonews.jpg
© Photonews

Dat blijkt uit het grootschalig PISA-onderzoek, dat om de drie jaar uitgevoerd wordt. Vlaamse vijftienjarige leerlingen scoren nu een pak slechter op lezen, wiskunde en wetenschappen dan in het vorig onderzoek.

De leerlingen hebben op het vlak van lezen en wiskunde zelfs een volledig schooljaar achterstand opgelopen.

Wel scoren Vlaamse leerlingen wel nog beter dan Frans- en Duitstalige leerlingen. Ze scoren ook nog steeds beter dan het OESO-gemiddelde. Dat is de organisatie die het onderzoek laat uitvoeren.

2. Drie Brusselse voetbalploegen spelen kwartfinales Beker van België

8190b9b9-20230622januari-2023-de-spelers-van-union-saint-gilloise-vieren-na-het-maken-van-een.jpg
© PhotoNews

Vrijdag werd geloot welke ploegen het tegen elkaar op zullen nemen. RWDM gaat de strijd aan met tweedeklasser Oostende. Anderlecht en Union treffen elkaar in het Dudenpark in Vorst.

Daar spelen de twee ploegen een week later nog eens tegen elkaar, maar dan in een gewone competitiematch.

De kwartfinales gaan door op 16, 17 of 18 januari 2024.

3. JES vzw start project rond mentaal welzijn van meisjes in kwetsbare situaties

cf0a84d7-jesvzw.jpeg
© Jes vzw

Die groep is volgens de jeugdorganisatie soms moeilijk te bereiken. "Als je niet specifiek richt naar meisjes, dan gaan er altijd meer jongens aanwezig zijn", zegt coördinator Hanne Stevens.

De komende twee jaar zal JES meisjes tussen de 15 en 26 jaar zowel individueel als in groep begeleiden. Het project focust op twee wijken: Kuregem en Anneesens.

4. Nina Pinzarrone haalt vierde plaats op Grand Prix-finale kunstschaatsen in Peking

De Brusselse nam het op tegen vijf andere finalisten, waarvan nog één andere Belg: Loena Hendrickx. Hendrickx haalde de zilveren medaille. Voor Pinzarrone was het de eerste keer dat ze schaatste in een Grand Prix-finale.

Enkele weken geleden werd Pinzarrone nog Belgisch kampioene in het kunstschaatsen.

5. Atomium verwelkomt haar 10 miljoenste bezoeker

20231211 atomium

Tijdens een citytrip in Brussel bezocht de 21-jarige Saskia uit Parijs vrijdagochtend het Atomium. Ze werd daarmee de tien miljoenste bezoeker van het monument sinds de heropening in 2006.

Voor Saskia is het Atomium voor Brussel een beetje wat de Eifeltoren voor Parijs is. “Het zijn compleet verschillende structuren, maar ze hebben een gelijkaardige geschiedenis”, legt ze uit.

BRUZZKet Quiz

Elke week test BRUZZKet of jullie het Brusselse nieuws goed hebben gevolgd.