Quiz

De BRUZZKet-Quiz: Kom meer te weten over de antwoorden (15)

© Ivan Put

Elke maandag test BRUZZKet of jullie het Brusselse nieuws goed hebben gevolgd. Na de quiz kan je dit artikel lezen om meer uitleg te krijgen over de quizvragen. 🤓

1. Massa volk voor pop-up store van Franse influencer

volkstoeloop.png
Webcambeelden van de lange rij op de Grote Markt op vrijdagmiddag.

Vorige week werd de Grote Markt gevuld met een massa jonge fans. Niet voor de kerstboom of kindeke Jezus, wel voor de pop-up store van de Franse influencer Léna Mahfouf. Ze komt vijf dagen lang in het pand op nummer 9 de producten van haar merk ‘Hôtel Mahfouf’ verkopen. En dat blijkt een succes te zijn.

De 26-jarige contentmaker en onderneemster, ook bekend als ‘Léna Situations,’ is een van de bekendste persoonlijkheden van Frankrijk, met een bereik van vijf miljoen volgers op Instagram, en drie miljoen op YouTube en TikTok.

2. Stad Brussel biedt gratis soep aan Brusselse leerlingen

soep.jpg

Stad Brussel hecht belang aan het welzijn van kinderen op de basisscholen. Daarom is er het project 'Soep voor Iedereen'. De bedoeling is dat de kinderen van een voedzame maaltijd krijgen, zodat ze zich volop kunnen concentreren op de leerstof.

In totaal krijgen 9 Nederlandstalige scholen & een aantal Franstalige scholen tot en met het einde van de winter een bekertje soep. Het gaat in totaal om meer dan 13.000 kinderen.

3. Geen bezoekende fans meer tot 2025 bij wedstrijden tussen Standard en Anderlecht

rsca.jpg

Minstens tot het einde van het seizoen 2024/25 zullen er geen bezoekende supporters welkom zijn bij de wedstrijden tussen Standard en RSC Anderlecht.

Beide clubs vinden dit heel jammer. Ook supporters zonder kwade bedoelingen worden er mee gestraft. De clubs willen hiermee "een signaal geven dat geweld niet thuishoort in en rond een voetbalstadion", klinkt het bij de Rouches en RSCA.

De wedstrijden zijn de voorbije jaren meermaals ontspoord en de wedstrijd moest enkele keren, tijdelijk of definitief, stilgelegd worden. Vorige week donderdag, in de achtste finales van de Beker van België, vlogen er stoeltjes en vuurpijlen richting het Anderlecht-vak.

4. Brussel verbiedt bezit en gebruik van vuurwerk van 15 december tot 3 januari

vuurwerk.jpg
© Chris Verhaeghe

T.e.m. 3 januari is het gebruik, vervoer en bezit van vuurwerk verboden in het Brussels Gewest.

Politieagenten en brandweermannen en -vrouwen zijn sinds enkele jaren het doelwit van vuurpijlen. Daardoor voelen ze zich niet meer veilig.

Die incidenten hebben duidelijk gemaakt dat het absoluut nodig is om strikte regels rond vuurwerk te hebben.

5. Standbeeld Leopold II opnieuw beklad met 'Free Palestine'

screenshot_2023-12-18_163605.jpg

Het standbeeld van Leopold II op het Troonplein wordt regelmatig beklad. Nu zijn er opnieuw tags met de tekst 'Colonial Bloodshed' (koloniaal bloedbad) en 'Free Palestine'. Nog geen maand geleden werden gelijkaardige tags van het standbeeld verwijderd.

De verf van het standbeeld verwijderen is lastig omdat dat van brons is gemaakt. Telkens moet een gespecialiseerde firma worden opgeroepen om het materiaal voorzichtig schoon te maken.

Waarom doen mensen dat? (Klik hier)

België heeft een koloniale geschiedenis. Het kolonialisme was een periode waarin sommige landen uit Europa andere delen van de wereld binnenvielen en overnamen. Leopold II was aan de macht toen België Congo koloniseerde.

Mensen vinden dit opnieuw gebeurt bij de oorlog in Gaza, omdat Israël er binnenvalt en het volk er vermoordt.

Lees meer over