Quiz

De BRUZZKet-Quiz: Kom meer te weten over de antwoorden (2)

1. Neptunium-zwembad in Schaarbeek is eindelijk terug open

3bb95d3c-zwembadschaarbeek.jpg

Het zwembad werd voor het eerst geopend in de jaren vijftig. In 2017 sloot het de deuren om gerenoveerd te worden. Daarbij werd ook de veiligheid en de hygiëne verbeterd.

Meteen werd ook werk gemaakt om het zwembad energiezuiniger te maken. Er is ook een nieuw systeem dat zowel gewone camera's als onderwatercamera's gebruikt. Met dit nieuwe systeem zijn de redders er sneller bij in geval van nood.

De werken hebben 6 jaar geduurd. Beliris investeerde 12 miljoen euro, de gemeente Schaarbeek investeerde 6 miljoen euro.

2. Ierse toerist beschadigt leeuwenstandbeeld van Beurs

d0ad2ed6-whatsappimage2023-09-13at144129.jpeg

EĂ©n van de twee (net opgeknapte) leeuwenstandbeelden aan de voorkant van het Brusselse beursgebouw is beschadigd. Een Ierse toerist is op het beeld geklommen. Bij het afdalen van het beeld brak de toerist de fakkel en een stuk hand af van het standbeeld.

Het voorval is opgenomen door politiecamera's en de dader is ondertussen opgepakt. Er zal nu moeten bekeken worden hoe het beeld hersteld kan worden.

3. Plafond valt naar beneden in Jetse school: leerkrachten en ouders protesteren

a5193a54-whatsappimage2023-09-12at093734.jpeg

Een hondertal leerlingen, leerkrachten en ouders hebben geprotesteerd voor de schoolpoort van basisschool Vande Borne in Jette, nadat gisteren opnieuw een deel van het plafond van een klaslokaal naar beneden is gevallen.

Volgens de schoolmeester is het niet de eerste keer dat in de school delen van het plafond naar beneden vallen. In februari waren er al stukken plafond naar beneden gevallen in de gang, waar toen elke dag een zwangere collega passeerde.

De leerlingen moeten tijdelijk verhuizen naar andere gebouwen in de gemeente. De werken zouden een week later af zijn. Normaal gezien kunnen de leerlingen donderdag weer naar hun oude school.

4. 11.000 mensen op wachtlijst voor fietsboxen

fietsbox_kabinet_bruno_de_lille_cmyk.jpg

De laatste jaren hebben steeds meer mensen de smaak van het fietsen te pakken gekregen, maar dat brengt dan weer nieuwe problemen met zich mee. Het aantal fietsboxen in Brussel groeit snel, maar er zijn te veel mensen die een plekje willen.

In Brussel willen veel mensen graag fietsen, maar sommigen doen het niet omdat ze geen veilige plek hebben om hun fiets te stallen of omdat ze bang zijn dat hun fiets gestolen wordt. In 2020 werden maar liefst 70 fietsen gestolen per dag in België.

Zo’n 11.000 mensen staan momenteel op de wachtlijst voor een fietsbox in de buurt van hun woning, werkplek of hobby.

5. Ukkel ziet openluchtzwemmen zitten

8426b5e5-20230908flow-openluchtzwembad-aan-het-kanaal-anderlecht-3-3500pxcivan-put.jpg

De gemeente Ukkel denkt erover na om een nieuw openbaar- en meteen ook openluchtzwembad te bouwen.

Het zwembad zou komen op een groot stuk onbebouwde grond. Het overdekte Longchamp-zwembad van Ukkel trekt zo’n 400.000 bezoekers per jaar. “Er is een groot tekort aan zwembaden” zegt de burgemeester.

De burgemeester wil een zwembad van 30 meter bij 15 meter en 1,50 meter diep bouwen. Het moet natuurlijk zwemwater worden, gefilterd door planten.

Het zwembad zou niet verwarmd worden. "Het zal dus ook niet het hele jaar door open kunnen zijn,” sluit de burgemeester af.

BRUZZKet Quiz

Elke week test BRUZZKet of jullie het Brusselse nieuws goed hebben gevolgd.
Lees meer over