De BRUZZKet-Quiz: Kom meer te weten over de antwoorden (20)

© Peter Dhondt/BRUZZ

Elke maandag test BRUZZKet of jullie het Brusselse nieuws goed hebben gevolgd. Na de quiz kan je dit artikel lezen om meer uitleg te krijgen over de quizvragen. 🤓

1. Simba meest gekozen naam voor Brusselse huisdieren

5ee5a69a-honden.jpg
© Gaia

Zowel bij katten als honden was de naam Simba in 2023 het populairst. Bij mannetjeskatten waren ook de namen Tigrou en Cookie heel populair, bij vrouwtjes vormden Luna, Nala en Mia de top drie.

Voor honden kozen Brusselaars het meest voor Simba, Max en Milo als mannetjesnamen, bij de vrouwtjes dan weer voor Bella, Luna en Lola. Daarnaast waren chihuahua’s vorig jaar opnieuw het populairste hondenras.

In totaal werden meer dan 57.000 katten en 88.000 honden geregistreerd in heel het Brussels Gewest.

2. Vanaf februari minder deelsteps in Brussel

48ea1bc7-montagedeelstepaanbiederstier-pony-voi-lime-bolt-dott-pony-lgcmontage-bruzz.png

De regering wil al een tijdje de hoeveelheid elektrische deelsteps in Brussel verminderen. Daarom besliste de regering om het aantal deelstepbedrijven te beperken. Enkel de steps van Bolt en Dott mochten hun steps nog aanbieden.

Dat vonden deelstepbedrijven Lime en Voi niet de juiste beslissing. Ze stapten daarom naar rechter. Die besliste dat ook deze twee bedrijven voorlopig hun steps nog mogen blijven aanbieden.

Steps van andere bedrijven als Poppy of Tier zijn intussen wel verdwenen.

3. Boeren vernielen deel monument Luxemburgplein

a2abfb0b-20240201boerenprotest-luxemburgplein-19civan-put.jpg
© Ivan Put

Donderdag kwamen zeker duizend boeren vanuit heel het land met hun tractoren naar Brussel. Dat deden ze niet voor een plezierritje, maar om te protesteren tegen de landbouwwetgeving. Die is volgens hen veel te streng.

Tijdens hun betoging vernielden sommige boeren een deel van het monument voor John Cockerill op het Luxemburgplein. Het monument bestaat uit een beeld van de Belgisch-Britse industrieel John Cockerill en vier beelden van arbeiders daarrond. Eén van die laatste werd donderdag vernield.

4. Filmfestival Anima kiest voor sciencefiction

a5dcbaed-affiche2024style-reseaux2.jpeg
© Anima

Anima is het internationaal animatiefilmfestival van Brussel. Dit jaar focust het festival op het genre sciencefiction.

Er worden zowel kortfilms als langspeelfilms getoond, voor volwassenen én kinderen. Er komen ook enkele speciale previews aan bod, zoals de film Kung Fu Panda 4.

5. Ex-Rode Duivel Marouane Fellaini stopt definitief met profcarrière

fellaini.jpg

Fellaini is geboren in Etterbeek en begon toen hij zeven jaar was zijn voetbalcarrière bij RSC Anderlecht. Hij groeide zo door naar de top van België en speelde twaalf jaar lang voor de nationale ploeg. In 2019 stopte hij als Rode Duivel, na 87 wedstrijden in het elftal.

Nu, op 26-jarige leeftijd, stopt Fellaini ook definitief met zijn voetbalcarrière.

BRUZZKet Quiz

Elke week test BRUZZKet of jullie het Brusselse nieuws goed hebben gevolgd.
Lees meer over