Quiz

De BRUZZKet-Quiz: Kom meer te weten over de antwoorden (24)

© Belga

Elke maandag test BRUZZKet of jullie het Brusselse nieuws goed hebben gevolgd. Na de quiz kan je dit artikel lezen om meer uitleg te krijgen over de quizvragen. 🤓

1. Brussels Pride gaat door op 18 mei met thema 'Overal Veilig'

dsc09039.jpg
© Cato Beljaars

Op 18 mei kleurt Brussel weer in alle kleuren van de regenboog door de Brussels Pride. Dit jaar is het thema ‘Overal Veilig’. Daarmee bedoelt de organisatie dat iedereen, zonder te kijken naar wie je bent of waar je vandaan komt, zich vrij moet kunnen voelen.⁠

Brussels Pride is de eerste van het Europese Pride-seizoen en er worden al zeker 250 000 mensen verwacht.

2. Documentaire 'Rupture' van BRUZZ in wereldpremière op Docville

'Rupture' is de allereerste documentaire van BRUZZ. De film gaat over het unieke verhaal van vijftien Brusselse jongeren uit de Peterboswijk in Anderlecht die een trektocht maken door de bergen van de Spaanse Pyreneeën.

'Rupture' is geselecteerd voor het internationale filmfestival Docville. Je kan de documentaire dus gaan zien op 22 maart in Kinepolis in Leuven.

3. Palestijnse vluchteling beëindigt na twee maanden zijn hongerstaking

hongerstaking.jpeg
© OAK

De Palestijnse vluchteling en journalist Omar Karem ging op 31 december in hongerstaking in een lokaal van de Brusselse universiteit ULB.

Hij deed dit om meer aandacht te vragen voor de oorlog in Gaza. Het enige dat hij nog dronk en at waren water en zout, anders zouden zijn organen het begeven.

Dinsdag liet hij weten dat hij na 60 dagen stopte met zijn hongerstaking. Hij eist wel nog steeds dat de oorlog onmiddelijk stopt.

4. Belgian Tornados halen goud op 4x400 meter

photonews_10936561-132.jpg
© Photonews

De Belgian Tornados, de mannelijke 4x400 meter estafetteploeg, behaalde zondag goud op de wereldkampioenschappen indoor atletiek in Schotland. De vrouwelijke ploeg, de Cheetahs, eindigden vierde in hun categorie.

4x400 meter is een atletiekonderdeel waarbij vier lopers vier keer 400 meter moeten lopen. De lopers wisselen elkaar af door een estafettestokje door te geven.

5. Vier opgepakte tieners wilden mogelijk een aanslag plegen

aanslag.jpg
© Politie Brussel-West

Zondagochtend zijn er vier personen opgepakt bij huiszoekingen in Ninove, Brussel en Charleroi. Drie daarvan zijn minderjarig. De politie heeft geen wapens of explosieven gevonden, maar vond wel enkele gsm's en laptops die ze meenamen voor onderzoek.

De vier verdachten zouden met elkaar in contact zijn gekomen via het internet. Via een gesloten chatgroep zouden ze een aanslag hebben gepland op een concertzaal in Brussel. Het is nog niet zeker of ze dit ook echt gingen doen, maar de tieners toonden wel sympathie voor de terreurgroep IS.

Lees meer over