De BRUZZKet-Quiz: Kom meer te weten over de antwoorden (3)

1. Honderdste Fietsbieb opent in Schaarbeek

fietsbieb.jpg

Aan de Stephensonstraat komt de nieuwste Fietsbieb van ons land. Voor 20 euro per jaar kan je er een fiets lenen voor kinderen tot 12 jaar. Op die manier groeit de fiets met de ket, zonder dat de spaarpot wordt geplunderd. Het is al de honderdste Fietsbib in ons land en de tiende in Brussel.

2. Genoeg water, maar te weinig groenten op school

groenten_op_school.jpg

De Vlaamse en Brusselse scholen bieden genoeg water aan, maar te weinig groenten en te veel vlees. Dat blijkt uit een recente peiling, zegt Hilde Crevits, de minister van Welzijn.

In zo goed als elke basisschool die heeft deelgenomen aan het onderzoek is iedere dag gratis kraanwater beschikbaar. In het middelbaar bieden ook meer scholen elke dag gratis kraanwater aan dan in 2019.

In de scholen die warme maaltijden aanbieden, is er wel werk aan de winkel. In het basisonderwijs serveert iets meer dan de helft dagelijks een volwaardige groenteportie. In het middelbaar krijgt zelfs iets minder dan de helft van de scholen genoeg groentjes.

3. Bijna 60.000 bezoekers voor festivals Heroes Comic Con en Made in Asia

salon_made_in_asia.jpg

59.314 fans van anime, superhelden en videogames zijn het voorbije weekend afgezakt naar Brussels Expo, op de Heizel, voor het festival Heroes Comic Con en Made in Asia.

Made in Asia is een festival over de Aziatische popcultuur - vooral de Japanse - en de geek-cultuur. Heroes Comic Con richt zich op de Amerikaanse popcultuur, met zijn comics, series en films. Het was de eerste keer dat de twee festivals samen plaatsvonden.

"Een huwelijk tussen Oost en West", noemde de organisatie het. De volgende editie van Made in Asia vindt plaats op 1, 2 en 3 maart 2024. Voor Heroes Comic Con is het wachten tot 11, 12 en 13 oktober 2024.

4. 'Do the loop' voor een betere luchtkwaliteit

do_the_loop_5.jpg
© Do The Loop

Vrijdag hebben bijna 300 kinderen van Brusselse scholen door de Vijfhoek gelopen voor 'Do the Loop'. De loop wordt georganiseerd om de aandacht te vestigen op de luchtkwaliteit en de behoefte aan meer sport in de stad. De looplus was 4 kilometer lang.

In de Vijfhoek is de sportlus aangeduid met een bewegwijzering op de grond. De lus is aangepast om zoveel mogelijk scholen in de Vijfhoek met elkaar te verbinden.

De organisatoren onderstrepen ook de dringende nood aan ruimtes waar Brusselaars kunnen sporten. Het project wordt gesteund door de stad Brussel en er waren schepenen anwezig om medailles uit te reiken aan de kinderen aan het einde van de loop.

5. Meer dan 2.000 lopers zamelen minstens 1 miljoen euro in voor strijd tegen kinderkanker

run_to_kick2.jpeg
DVKO

In het Ossegempark, vlak bij het Atomium, was er de zesde editie van Run To Kick, de jaarlijkse loop van KickCancer. Die organisatie zet zich in voor kinderen met kanker. Het doel was om meer dan 1 miljoen euro in te zamelen. Zondagochtend stond de teller al op 1.184.132 euro.

"Sinds 2007 zijn er meer dan 150 medicijnen tegen kanker bij volwassenen goedgekeurd, en slechts 9 voor kinderen. Sinds het jaar 2000 is de overlevingskans voor kinderen heel traag gestegen. Daarom zetten ze de donaties van Run To Kick in om een boost te geven aan onderzoekers naar jonge kankerpatiënten.

Het startschot werd gegeven door Niels Destadsbader, die zelf ook meeliep. "Als peter van KickCancer doe ik voor de derde keer mee", zegt de zanger en presentator. "Het is dus niet alleen goed voor je eigen gezondheid, maar nog meer voor die van anderen. Ik hoop opnieuw zo veel mogelijk mensen te inspireren om hetzelfde te doen."

BRUZZKet Quiz

Elke week test BRUZZKet of jullie het Brusselse nieuws goed hebben gevolgd.
Lees meer over