Quiz

De BRUZZKet-Quiz: Kom meer te weten over de antwoorden (31)

© BRUZZ

Elke maandag test BRUZZKet of jullie het Brusselse nieuws goed hebben gevolgd. Na de quiz kan je dit artikel lezen om meer uitleg te krijgen over de quizvragen. 🤓

1. ‘Brusseleir!’: het eerste Brusselse volkslied

Brusselaars kunnen vanaf nu meezingen met hun eigen volkslied: ‘Brusseleir!’. Het lied is gemaakt door de gelijknamige organisatie Brusseleir en is volledig in het Brussels dialect.

Er wordt gezongen hoe het is om een echte Brusselaar te zijn.

2. Brussel viert 35ste verjaardag tijdens Irisfeest

irisfeest.jpg
© BRUZZ

Elk jaar kan je mee de verjaardag van het Brussels Gewest vieren op het Irisfeest. Dit jaar werd het Brussels Gewest 35 jaar!

Het hele weekend lang kon je allerlei activiteiten doen in Brussel. Zo kon je zaterdag rondleidingen krijgen in verschillende gemeentes, en zondag verschillende themadorpen bezoeken in het Warandepark.

3. MIVB verduidelijkt vervoersregels

mivb.jpg
© STIB

De vervoersmaatschappij MIVB heeft enkele vervoersregels aangepast. Dit doen ze om de reizigers zich veiliger te laten voelen.

Zo mag je niet langer meer dan één zitplaats innemen, moet jouw rugzak op de grond, en is er een verbod op alcohol. Ook bedelaars mogen niet langer op een agressieve manier bedelen.

De regels gelden vanaf deze zomer.

4. Regenboogbus in Brussel ter voorbereiding van de Belgian Pride

regenboogbus.jpg
© BRUZZ
| Een regenboogbus van de MIVB (archiefbeeld).

Vanaf dinsdag krijgt een MIVB-bus alle kleuren van de regenboog ter voorbereiding van de Belgian Pride op 18 mei. Ook de bestaande regenboog-zebrapaden krijgen een nieuw kleurtje en er komer er twee bij in Jette.

Daarnaast worden ook een aantal verkeerslichten aangepast, en krijgen de fonteinen aan Simonis en Montgomery en enkele tunnels aangepaste verlichting.

5. Belgische voetbalcompetitie Pro League wil minder 'kindertransfers'

kindertransfer.jpg
© Ilyes Bennane via Instagram

De voetbalcompetitie in België, de Pro League, wil minder vaak dat jonge spelers van club veranderen voor veel geld. Dit komt omdat er recent ruzie was tussen enkele Belgische topvoetbalclubs over de 13-jarige voetballer Ilyes Bennane, die van RC Genk naar Anderlecht ging.

De Pro League vindt dat er te veel gedoe is over jonge spelers en wil hier snel nieuwe regels voor.

Lees meer over