Quiz

De BRUZZKet-Quiz: Kom meer te weten over de antwoorden (5)

1. Lange wachtlijsten bij Brusselse sportclubs

20200923_het_zwembad_van_etterbeek_zwemmen_zwemsport_lichaamsbeweging_gezondheid_baantjes_trekken_sportclub_zwemclub_c_photonews.jpg
© Photonews

Voetbal, basketbal, vechtsporten en zwemmen zijn momenteel erg populair in Brussel. En dat vertaalt zich in lange wachtlijsten bij sportclubs. Opvallend is dat vooral teamsport populair is in Brussel. Zeker in het voetbal is het vechten om een plekje.

Het probleem is vaak een gebrek aan genoeg plaats om te sporten. Er zijn bijvoorbeeld weinig indoor skate plekken en ook weinig zwembaden. Sportclubs kunnen wel in sportzalen van scholen gaan sporten. Dat is nu al het geval in heel wat scholen.

2. De Week van het Nederlands

De Week van het Nederlands wordt elk jaar georganiseerd om mensen enthousiast te maken over het Nederlands. Een hele week lang zijn er activiteiten over heel België en dus ook in Brussel. BRUZZKet vraagt aan de leerlingen van basisschool de Scheutplaneet wat ze van de taal vinden.

Check hun antwoorden hier.

3. Bedwantsenplaag in Parijs: Eurostar en NMBS zijn extra waakzaam

bedwants.jpg
© Wikipedia

Jullie hebben het misschien al gezien in de media. In Parijs is er een epidemie van bedwantsen. De plaag verspreidt zich voorlopig niet of nauwelijks via de stoffen treinzetels van Eurostar en NMBS, maar toch gaan beide spoorwegbedrijven extra waakzaam zijn.

In Parijs krijgen ze de bedwantsen maar niet onder controle. De bloedzuigende insecten zitten overal: niet alleen in het openbaar vervoer, maar ook in de cinemazaal of het ziekenhuis.

Beten van de beestjes leiden tot jeuk en ontstekingen die meestal vanzelf verdwijnen, maar in sommige gevallen kunnen er ernstige huidreacties komen.

In Frankrijk wordt daarom werk gemaakt van een actieplan om de opmars van de insecten tegen te gaan.

4. Nieuw sportpark op de Heizelvlakte

heizel.jpg
© Saskia Vanderstichele

De bouw van het sportpark start in 2024.

Het sportpark krijgt bijvoorbeeld een kunstgrasveld voor rugby en voetbal, een hockeyveld, een tribune met 2.500 zitplaatsen, een atletiekbaan en een modern clubhuis.

Op de lange termijn komen er naast een sportveld ook sociale woningen, winkels en een cinema.

5. Legermuseum viert 100ste verjaardag

bruzz2021-234-caravelle_vliegtuig_die_moet_verdwijnen_legermuseum.jpg

Honderd jaar geleden, in 1923, werd het Legermuseum geboren. Het legermuseum bevindt zich in het Jubelpark en heeft meer dan alleen wapens. “Wij zijn een museum van geschiedenis", zegt Diane van het museum. "We tonen de impact van oorlog op mensen en op de maatschappij.”

BRUZZKet Quiz

Elke week test BRUZZKet of jullie het Brusselse nieuws goed hebben gevolgd.
Lees meer over