De BRUZZKet-Quiz: Kom meer te weten over de antwoorden (7)

1. 12.000 mensen betogen om steun te uiten aan Gaza

betoging.jpg
© Kevin van den Panhuyzen

In de Europese wijk hebben zondagnamiddag volgens de politie zo'n 12.000 mensen deelgenomen aan een grote pro-Palestijnse manifestatie. Volgens de organisatoren waren er zelfs tot 40.000 deelnemers.

Ook op andere plekken in de wereld kwamen dit weekend mensen in bijeen om hun woede te uiten over het conflict in het Midden-Oosten, en de houding van Israël daarin.⁠

De betoging in Brussel was kleurrijk, luidruchtig en vredig. Alleen aan het einde van de lange stoet, was er even sprake van wat vuurwerk.⁠

2. Sportterrein moest drie jaar geleden weg om plaats te maken voor de Zuidfoor

Jullie kunnen bijna weer voetballen en basketten aan de Anderlechtsepoort! Vroeger was er een sportveld, maar dat werd drie jaar geleden afgebroken om plaats te maken voor de Zuidfoor. Nu komt het dus eindelijk terug. Normaal gezien zal er vanaf midden november weer volop gedribbeld en gescoord kunnen worden. ⚽

3. Video van gemaskerde mannen en kind met pistool is opname voor muziekclip

clip.jpg
© rv | Op de beelden is een vuurwapen te zien en de Palestijnse vlag.

De video waarin een paar jongeren met een Palestijnse vlag zwaaien en een revolver in de lucht houden is de opname van een muziekclip van een rapper uit Laken. Dat blijkt uit onderzoek van de VRT.

Het gaat om een videoclip van de Brusselse rapper met de artiestennaam 7.62 op TikTok. De originele TikTok-video is intussen verwijderd. In de nacht van 17 oktober is ook het volledige TikTok-profiel van 7.62 offline gehaald.

Het is niet de eerste keer dat opnames voor muziekvideo’s van Brusselse rappers tot verwarring en zelfs politieonderzoeken leiden. In 2022 gebeurde dat met beelden van een valse overval in een buurtsupermarkt in Ukkel. Er was ook een videoclip in de Antwerpsesteenweg in de Noordwijk, waarin duidelijk een kalasjnikov in beeld kwam.

4. Brusselse jeugdbewegingen hebben nog altijd een leidingstekort

Vrijdag was het de Dag van De Jeugdbeweging. Die wordt in heel Vlaanderen en ook in Brussel gevierd.

De meeste Brusselse jeugdbewegingen kampen nog steeds met een een leidingstekort. Yoannis van Chiro Schaarbeek doet daarom een warme oproep om leiding te vinden.

5. Ziekenwagen gestolen midden tijdens een interventie

Zaterdagnacht is een ziekenwagen gestolen van de Brusselse brandweer, midden tijdens een interventie in Laken. Een tijdje later werd het voertuig een paar kilometer verderop teruggevonden. Dat gebeurde dankzij het Track & Tracesysteem. De sleutels van de ambulance waren wel verdwenen.

De brandweer onderzoekt het voertuig om te zien of er iets werd gestolen. Er werd een onderzoek geopend om te weten wat er is gebeurd.

BRUZZKet Quiz

Elke week test BRUZZKet of jullie het Brusselse nieuws goed hebben gevolgd.