De BRUZZKet-Quiz: Kom meer te weten over de antwoorden (9)

© Photonews

1. Día de Muertos zet de Marollen in vuur en vlam

4c0bc855-dia-de-muertos-20192cmarie-lhoir.jpg
© Marie l'Hoir

In onze cultuur gaan we naar het kerkhof met Allerheiligen of Allerzielen om onze doden te herdenken. Mexicanen doen dat op een heel andere manier.

Tijdens Día De Muertos is het de bedoeling om op een feestelijke wijze stil te staan bij de mensen die je verloren bent. In Brussel wordt de feestdag gevierd, met elk jaar een feestelijke optocht door de Marollen.

2. Dit jaar al 10 miljoen fietsers in Brussel: een absoluut record

fietsers.jpg

Brusselaars fietsen steeds meer. Vorige week vrijdag reed voor de 10.000.000ste keer een fietser of stepper voorbij een telpaal. De telpalen staan er al sinds 2017, maar 2023 is nu al een absoluut recordjaar.

Er staan nu telpalen op zo'n 18 plaatsen in Brussel. Fietsen wordt elk jaar populairder, maar de meting moet met een korreltje zout geworden nomen. Ze hebben namelijk ook meer telpalen geplaatst, dus het is ook logischer dat er meer fietsers geteld worden.

3. Storm Ciarán bezorgt brandweer overuren

In tegenstelling tot Gent, waren er in Brussel geen dodelijke slachtoffers of zware gewonden. Toch heeft de storm ook hier alles door elkaar geschud en voor heel wat schade gezorgd. Zo is bijvoorbeeld in Ukkel een boom tegen een woning gevallen, en op enkele plaatsen moest de brandweer tussenkomen omdat delen van een stelling waren weggewaaid.

In totaal werden er donderdag 744 incidenten gemeld bij de brandweer en ambulancediensten. Normaal zijn er ongeveer 350 meldingen.

storm_ciaran.jpg

4. Het is de Week van de Friet!

Check daarom nog eens de KetCity waarin BRUZZKet-reporter Maya, samen met Joaquin, op zoek gaat naar de beste frieten van Brussel.

5. Brussels kunstschaatstalent Nina Pinzarrone (16) wint zilver bij Grand Prix-debuut

nina_pinzarrone.jpeg

De Brusselse kunstschaatsster Nina Pinzarrone heeft het meteen fantastisch gedaan bij haar eerste Grand Prix-wedstrijd. De 16-jarige schaatser won een zilveren medaille, mét een nieuw persoonlijk record in de vrije en korte kür. Een kür is een zelfgekozen beweging bij het kunstschaatsen.

"Het lijkt erop alsof ik een beetje buiten de werkelijkheid sta. Maar het is echt waar", zei Nina.

BRUZZKet Quiz

Elke week test BRUZZKet of jullie het Brusselse nieuws goed hebben gevolgd.