Nieuws

De Gezamenlijke Leerlingenraad van Brussel wil scholen en leerlingen verbinden

© GLB

Woensdag 15 maart kwam de Gezamenlijke Leerlingenraad van Brussel (GLB) voor de eerste keer samen. De GLB is een samenwerking tussen verschillende Brusselse scholen, opgericht door de 17-jarige Indy Rousseau.

Wat doet een leerlingenraad allemaal?

Elke middelbare school is verplicht om naar de mening van hun leerlingen te luisteren. Vaak is dit in de vorm van een leerlingenraad. Hierdoor krijgen leerlingen zelf een stem, en kunnen zij hun meningen en ideeën delen over alles wat er op school gebeurt.

🤔 Meer weten over zo een leerlingenraad en haar taken? 👉 Klik dan op deze link.

Indy is student humane wetenschappen in het Koninklijk Atheneum in Etterbeek en is daar ook voorzitter van de leerlingenraad. Tijdens één van hun vergaderingen maakte een medeleerling de opmerking dat hun school nogal afgesloten is van de andere Brusselse scholen.

Die opmerking bleef hangen bij Indy en gaf hem een idee: wat als ik een gezamenlijke leerlingenraad (een soort samenwerking tussen leerlingenraden van verschillende scholen) begin? Zo ontstond de GLB.

Wie zit er in Gezamenlijke Leerlingenraad van Brussel?

Op de eerste vergadering waren leerlingen uit vijf scholen aanwezig:

  1. GO! Atheneum Etterbeek
  2. GO! Atheneum Brussel
  3. GO! Atheneum Koekelberg
  4. GO! COOVI S.O.
  5. Sint-Jan Berchmanscollege

Samen sterk

Op 15 maart kwamen de leerlingen uit verschillende scholen voor de eerste keer samen. Tijdens deze eerste vergadering bespraken ze vooral hun drie doelstellingen:

  1. Elkaar helpen bij problemen op school;

  2. Gemeenschappelijke projecten organiseren, zoals sportwedstrijden;

  3. Activisme, zowel voor de leerlingen als voor de maatschappij (= een klimaatmars organiseren, bijvoorbeeld).

thumbnail_img-20230315-wa0017.jpg
© GLB

Door samen te werken hoopt Indy een invloed te kunnen hebben: “We hopen met dit initiatief iets moois te creëren dat echte verandering kan brengen in onze scholen.”