Emir is 10 en Europees kampioen kickboksen

© emir_turconapoletano
| Kickbokser Emir met zijn coach Samir Mahjoubi

Emir Dogan Capraro is 10 jaar en heeft zijn eerste titel al te pakken. Geen voetbal, tennis of turnen voor deze jongeman, wel is hij helemaal in de ban van kickboksen. Na anderhalf jaar trainen in de Schaarbeekse club Queensbury, mag Emir zich al Europees kampioen noemen. 🏆

🥊 Emir, proficiat met je kampioenstitel! Europees kampioen kickboksen op je 10de, dat is niet niks! Op welke leeftijd ben je gestart met kickboksen?

Europees kampioen kickboksen

Emir Dogan Capraro won de titel tijdens een Europees kickbokstornooi in Duitsland in november 2022. In de ring won hij al zijn gevechten. Daarna mocht hij de gordel van Europees kampioen ontvangen.

Ik ben op mijn 8ste begonnen. Daarvoor deed ik Taekwondo, maar ik was te sterk en te agressief voor mijn leeftijd en kon mijn energie er niet in kwijt. Daarom besloot mijn vader om mij ook eens te laten kickboksen. Bij deze sport kon ik meteen mijn volle kracht gebruiken, zonder limieten. Ik vond dit superleuk en wist meteen dat kickboksen iets voor mij was.

🥊 Wat vind je zo leuk aan kickboksen?

Kickboksen is de moeilijkste sport ter wereld. Je moet ervoor zorgen dat jij geen pak rammel krijgt en tegelijkertijd moet je je tegenstander zoveel mogelijk aanraken met stoten. De sport is een mooie combinatie van kracht en tactiek. De meeste mensen denken dat wij zomaar iets doen tijdens een gevecht, maar er zit veel meer achter en dat maakt het uitdagend.

🥊 Hoe verloopt een wedstrijd, wat zijn de voornaamste regels?

Er zijn verschillende gewichtscategorieën en ik vecht meestal in die van 30 kg. Je tegenstander mag max. twee kilogram meer of minder wegen. Bij grote evenementen gebeurt de weging één dag voor de wedstrijd en je moet dan op jouw gewicht zitten.

Wij vechten met K1 rules, dit wil zeggen dat je geen stoten op het hoofd mag geven. Dit is zo voor alle kinderen van mijn leeftijd, ongeacht welk niveau je hebt. Wij gebruiken onze handen en benen om de tegenstander zo veel mogelijk aan te raken. De specifieke regels kunnen wel verschillen tussen België, Nederland en Duitsland. Soms moet ik me aanpassen aan de regels van het land waar ik mijn partij heb, dat is niet zo makkelijk.

🥊 Hoe vaak train je in de week?

Ik train drie keer per week in Queensbury in Schaarbeek. Soms krijg ik extra trainingen van mijn coach als voorbereiding op mijn wedstrijden. Veel kinderen van mijn leeftijd spelen graag met de Playstation, maar ik niet. De tijd die ik daarmee verlies, steek ik liever in mijn trainingen om beter te worden en extra titels te kunnen veroveren.

🥊 Doe je vaak mee aan wedstrijden? Zijn er vaak wedstrijden in het buitenland?

Ik heb minstens één keer per maand een wedstrijd. Zo heb ik in totaal al een 20-tal competities meegedaan. In België zijn geen wedstrijden toegestaan voor kinderen jonger dan 10 jaar en daarom deed ik vaak mee in Nederland of Duitsland. In oktober vierde ik mijn 10de verjaardag dus nu kan ik gelukkig ook in België competities doen.

🥊 Vind je het een gevaarlijke sport?

Ik kan niet zeggen dat het geen gevaarlijke sport is, maar we worden gecontroleerd door een dokter voor we aan een wedstrijd beginnen. We hebben ook hoofdbeschermers, beenbeschermers en een mondstuk om ons te beschermen tijdens een gevecht.

🥊 Moet je, als een echte kampioen, op je eten letten? Niet te veel frietjes en hamburgers?

Ik mag niet te veel frietjes en hamburgers eten, omdat ik veel train en mijn lichaam dus veel proteïne nodig heeft. Ik eet daarom heel veel groenten, fruit en kip. Maar na een goede wedstrijd verwent mijn vader mij gelukkig wel eens met frietjes en hamburgers!

🥊 Europees kampioen ben je al, wat is de volgende droom?

Mijn volgende droom is om wereldkampioen te worden voor mijn 12de. Er is maar één gouden regel om de beste te zijn en dat is heel hard trainen én natuurlijk ook geloven in jezelf. Niets is onmogelijk, zolang je het graag wil en er volop voor gaat.

Dit interview is afgenomen voor het magazine Den Beiaard (Steenokkerzeel). Emir_TurcoNapoletano is het instagramprofiel van Emir.