Nieuws

Extra aandacht voor migranten op Internationale Dag van de Migrant

© VRTNWS

Het is vandaag Internationale Dag van de Migrant. Dat is een initiatief van de Verenigde Naties en wordt al sinds 2000 georganiseerd. De VN willen vandaag extra aandacht vragen voor de rechten en vrijheden van migranten. ✊

Wat is het verschil tussen een migrant en een vluchteling? Klik hier voor meer uitleg.

  • Een migrant is iemand die zijn eigen land verlaat en ergens anders naartoe verhuist. Dan kan om verschillende redenen zijn: om ergens te gaan werken of studeren, om bij familie te gaan wonen, omdat hij gevaar loopt in zijn eigen land...
  • In dat laatste geval wordt de migrant een vluchteling genoemd. Een vluchteling kan gevaar lopen omdat er oorlog is of om meer persoonlijke redenen, bijvoorbeeld door zijn ras, religie, politieke overtuiging of omdat hij deel is van een bepaalde groep zoals vrouwen of de LGBTQIA+.

Een vluchteling is dus altijd een migrant, maar een migrant niet altijd een vluchteling.

In Brussel wonen veel migranten en mensen met een migratieachtergrond. Begin 2022 was 76 procent van alle Brusselaars van buitenlandse afkomst. Dat zijn: mensen die zelf een buitenlandse nationaliteit hebben of ooit hebben gehad, of waarvan één van de ouders een buitenlandse nationaliteit had bij hun geboorte.

Er wonen ook mensen uit heel veel verschillende landen in Brussel. Brussel is dus een super diverse stad! 🌍

Veel vluchtelingen leven op straat

bca5b3d6-20221216-vluchtelingen-asielzoekers-daklozen-tentjes-op-de-brug-over-het-kanaal-aan-het.jpg
© Photonews

Veel vluchtelingen moeten jammer genoeg op straat slapen omdat er te weinig opvangplaatsen voor hen zijn, ook nu het zo koud is. Er zijn in heel België bijna 35.000 opvangplaatsen, maar dat is dus niet genoeg.

Op een brug over het Kanaal aan het Klein Kasteeltje slapen al een paar weken Afghaanse vluchtelingen in tentjes. Een paar van hen zijn ook minderjarig. En op andere plaatsen in Brussel leven er ook minderjarigen op straat.

tunnelmoto1.jpg
© Kris Hendrickx