Gezien: een nieuwe ezel in Schaarbeek

© 1030 Schaarbeek via facebook
| Napoleon maakt kennis met de andere ezels.

Goed nieuws voor Camille en Gribouille, de twee ezels die in het Josaphatpark in Schaarbeek wonen. Zij hebben er een vriendje bij: Napoléon.

De ezels in Schaarbeek helpen mee om de openbare afvalbakken in het park leeg te maken. En in de zomer zijn er – als er geen corona is om roet in het eten te gooien – ritjes die je op de rug van de ezels mag maken.

Camille en Gribouille wonen al sinds 2009 in het park. Vandaag is ook ezel Napoleon aangekomen in het park om mee te helpen.

Als je de drie ezels wilt zien, moet je binnenkort maar eens naar het Josaphatpark gaan. Ze staan vaak in hun wei en soms zie je hen ook door het park wandelen met hun begeleider.

Weetje: ezelstad

Wist je trouwens dat Schaarbeek ook de ezelstad genoemd wordt? Die naam hebben ze te danken aan iets uit het verleden. Lang geleden kweekten de Schaarbekenaren immers krieken in hun gemeente. Die brachten ze met kar en ezels naar de markt van Brussel.

Toen de Brusselaars hen zagen komen, riepen ze: "Hei! doë zên die êzels van Schoerebeik" (Brussels dialect voor: "Kijk, daar zijn de ezels van Schaarbeek!"). Tot op de dag van vandaag wordt Schaarbeek "de ezelstad" genoemd, en haar inwoners kregen de bijnaam 'ezel'.