Gezien: MIVB-bussen rijden door de straten van Havana

© Empresa Provincial de Transporte de la Habana

In juli vorig jaar kreeg Cuba een opmerkelijk cadeau van het Brussels Gewest. Via de Haven van Antwerpen werd een dertigtal MIVB-bussen aan Havana geschonken. 🎁

Sinds afgelopen zomer rijdt er een dertigtal MIVB-bussen door de straten van Havana. “Het gaat om geklasseerde bussen die voordien inderdaad op het Brussels net reden”, zegt MIVB-woordvoerder An Van hamme. “Het gebeurt wel vaker dat ze daarna worden doorverkocht. En soms worden ze dus ook weggeschonken, in dit geval door het Brussels Gewest.”

Schenking

Met de schenking houdt Brussel zich aan een meer dan twintig jaar oude overeenkomst. In 1999 ondertekenden het Brussels Gewest en Havana namelijk een kaderovereenkomst voor samenwerking, die onder meer een schenking van bussen inhield. Die werd afgelopen zomer dus uiteindelijk ingelost. De bussen werden via de Haven van Antwerpen naar de Cubaanse hoofdstad verscheept.

Hoewel de bussen nog in goede staat zijn, zijn ze wel zo'n vijftien jaar oud. “Dat is de gemiddelde levensduur van de bussen op ons net”, aldus Van hamme. Hoewel ze in Brussel zijn afgedankt, zouden de bussen wel een minder vervuilend alternatief bieden voor de huidige exemplaren in Havana.

Lees meer over