Nieuws

Gratis menstruatieproducten in zes Brusselse scholen: waarom is dat zo belangrijk?

Een verdeelkastje met menstruatieproducten.

Vanaf deze week kunnen meisjes op zes Brusselse scholen (lees verder in het artikel welke scholen) via verdeelkastjes gratis tampons en maandverbanden krijgen. Deze verdeelkastjes hangen op in de toiletten en zijn volledig gratis om te gebruiken. Waarom is dat zo belangrijk?

Dit zijn de zes Brusselse scholen waar het om gaat (klik hier)

  1. Hoofdstedelijk Instituut Anneessens Funck – TSO/BSO
  2. Hoofdstedelijk Instituut Anneessens Funck – OKAN
  3. Institut Bischoffsheim
  4. Athénée Léon Lepage
  5. Institut De Mot-Couvreur
  6. Académie Royale des Beaux-Arts

Het kabinet van Ans Persoons, (zij is Brussels schepen van Nederlandstalig onderwijs), schat dat meer dan 1 op de 3 meisjes in deze zes scholen gebruik zal maken van deze gratis producten en dat is vrij normaal.

Menstruatie kan heel duur zijn: zo’n 12 euro per cyclus ongeveer. Veel mensen kunnen dat niet betalen. Eén op de acht meisjes tussen 12 en 25 jaar oud gaf zo al aan dat ze soms geen menstruatieproducten kunnen kopen.

Sommige meisjes gaan zelfs aan de slag met zelfgemaakte producten, maar dat is zeer gevaarlijk. Het kan namelijk zorgen voor infecties.

Sommige meisjes hebben ook angst of schaamte en blijven hierdoor thuis en weg van school. Open praten over menstruatie blijft een moeilijk onderwerp. De scholen plannen daarom ook acties om menstruatie en de geldproblemen daarbij bespreekbaar te maken.

Heb jij problemen om menstruatieproducten te kopen of wil je hier eens over praten met iemand? Aarzel niet om een persoon in je buurt die je vertrouwt aan te spreken. Praten over dit onderwerp is niet zo gek als het lijkt.😊