Nieuws

'Het zou leuk zijn als het er wat aangenamer ruikt': Roman woont aan het Zuidstation

© Bart Dewaele

De afgelopen weken komen problemen rond het Brusselse Zuidstation bijna dagelijks in het nieuws. Maar hoe is het om daar te wonen? Roman woont aan het Zuidstation. Bekijk zijn ervaringen in de TikTok hieronder.

Lees verder onder de TikTok.

  • Wat zijn de problemen?

Het grootste probleem is de veiligheid van de reizigers en passanten in en rond het Zuidstation. Er zouden regelmatig overvallen, afpersingen, maar ook veel zakkenrollers zijn. Ook de netheid is een probleem. Veel reizigers klagen over de pisgeur die er hangt en het afval dat er rondslingert.

Daarnaast zijn drugs en alcohol een probleem. In en rond het station zijn er veel personen die met een verslaving kampen.

  • Wat zijn de mogelijke oplossingen?

Verschillende politieke partijen roepen op tot actie om de veiligheid van de stationsbuurt te verbeteren. Zo wil de politieke partij N-VA een alcohol- en samenscholingsverbod tussen acht uur ‘s avonds en zes uur ‘s morgens.

De partij Groen is van mening dat een alcoholverbod op lange termijn niet de oplossing is. Zij vragen, net zoals de Brusselse beweging BRAL, om een betere armoedebestrijding om op die manier de personen die verblijven in en rond het station te helpen. Zo hopen zij de criminaliteit aan het station ook op te lossen.

De NMBS wil dan weer een politiecommissariaat in de buurt van het station. Daarnaast kijken ze ook geïnteresseerd naar automatische poortjes aan de ingang van het station. Door die poortjes zouden enkel reizigers met een treinticket het station kunnen betreden.

  • Properdere stationsruimte?

De Nederlandse journalist Quirien vertelt aan BRUZZ dat een nette en verzorgde openbare ruimte kan leiden tot properder gedrag van de personen die er passeren of verblijven. In dit geval gaat het dus om de straten en pleinen rond het Zuidstation.

Hoe is jouw ervaring met het Zuidstation?

Laat het ons weten in de reacties.